Auto Janković
269 Objavljeno 06 april 2021 Autor: Marijana Vukmirica

Bilo da užurbano pakujete kofere nekoliko minuta pred polazak ili ste temeljno napravili spisak stvari koje ćete ponijeti na put, jedno je sigurno, da svako putovanje donosi uzbuđenje, taj poseban osjećaj koji se rađa u svima nama sa saznanjem da se bliži trenutak dolaska na destinaciju.

Nekada je ta destinacija udaljena samo nekoliko kilometara od mjesta u kojem živimo, nekada je na drugom kraju države ili u skroz drugoj državi, a nekada na skroz drugom kraju planete. Kolika god da je udaljenost u pitanju, svako putovanje ima svoju čar i svako putovanje predstavlja jedno iskutvo više.

Mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine nisu toliko lako dostupna putovanja, kao drugim mladim ljudima iz razvijenih zemalja Zapadnog svijeta. Međutim, zahvaljujući jačanju kapaciteta civilnih organizacija i kroz razne programe volontiranja i omladinskih razmjena, ono što se činilo kao nedostižni san za mnoge mlade ljude postala je stvarnost.

Svi ovi programi volontiranja, omladinskih razmjena, treninga i seminara koji mladim ljudima omogućuju boravak u drugoj sredini, spadaju u jedan sveobuhvatni program mobilnosti mladih ljudi.   

Opširniji tekst pročitajte na sajtu Priče sa granice.      

 

Projekat Priče sa granice je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Centari civilnih inicijativa