1899 Objavljeno 27 april 2020 Autor: Bojan Trgić

Iako granice suštinski nisu zatvorene, formalno je preko mosta u Gradišci zabranjen prelazak. Svako ko se „usudi“ preći most a nije prevoznik automacki se transportuje na 14-dnevni karantin. Tako je stanovništvo sa obe strane rijeke Save ostalo blokirano kada je u pitanju ne samo poslovanje nego i svakodnevni život.

Stanovnici Stare Gradiške, koji su navikli da prelaze granicu, kupuju proizvode u Gradišci, sada nisu u mogućnosti da pređu most preko kojeg gledaju svakog dana. Jedan od stanovnika Stare Gradiške, Željko Anušić, ističe da je ovo stanovništvo uvijek prirodno gravitiralo prema Gradišci.

„Mi smo uvijek prirodno gravitirali prema Gradiški, ja osobno Gradišku smatram mojim gradom, mada uopće nisam Gradišćanac ali unatrag 18 godina sam često preko, naravno da nam fali i kupovina, i kontakti i kava i ćevapi. Fali mi raja”, poručuje Željko.

U daleko težoj situaciji su gradiški privrednici, koji posluju u Hrvatskoj, među kojima je i Ljubomir Klincov, vlasnik firme „Alu Prox“ Gradiška. Kako kaže Klincov, stalo je 70 odsto posla.

„Mi smo skoro svi ovdje u Gradišci vezani za inostranstvo, imam preko 20 poslova dogovorenih u Hrvatskoj i inostranstvu, to sada sve stoji. Na domaće tržište otpada nam oko 30 odsto posla, sve je usmjereno na poslove preko granice, jer je tamo veće i finansijski jače tržište.“

Mnogo šire i kompleksnije poslovanje zastupljeno je u kompaniji „Lion d.o.o.“, koji se bavi nabavkom štof materijala iz Kine i snabdjevanjem lokalnih preduzeća tim materijalom. Kompanija „Lion“ posjeduje kancelariju u Kini, a direktor kompanije Viktor Vukotić kaže da niko nije mogao ni u sanjati da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

„Kada posmatramo čitavu situaciju iz ovog ugla niko nije vjerovao da bi ovaj virus iz Kine mogao da poprimi ovavke razmjere. U jednom trenutku svi smo čekali da Kineski proizvođači počnu sa radom kako bismo i mi mogli da šaljemo naše narudžbe i nastavimo sa normalnim, svakodnevnim aktivnostima, u sljedećem trenutku kineski proizvođači više nemaju kome da proizvedu robu jer su im glavna tržišta Evropa i SAD. Čitava svjetska privreda je trenutno na “stand by” i jedino što nam preostaje je da se pridržavamo mjera. Dok je virus bio aktuelan samo u Kini imao sam priliku da razgovaram sa poslovnim partnerima. Oni su bili u apsolutnom karantinu preko mjesec dana. Mogli su samo jednom sedmično da izađu po osnovne životne namirnice i to samo jedan član porodice. Uspješno su pregurali taj period, vratili se na radna mjesta i danas funkcionišu sasvim normalno, odlaze u restorane, šoping centre”, ističe Vukotić.

Vukotić smatra da bismo i mi trebali da se strpimo sada, kako bi mogli da se vratimo u normalu, što je od presudnog značaja za naše društvo u cjelini.

Za sada institucije rješavaju samo instant problem, dok za probleme dublje prirode, kao što je privreda nema nekog konkretnog plana. Virus neće sam od sebe nestati, kao ni posljedice koje je on prouzrokovao. Pitanje je samo ko će ga preživjeti, kako u zdravstvenom smislu, tako i u finansijskom.

Slične tekstove pronađite na sajtu www.pricesagranice.com

Auto Janković