1323 Objavljeno 01 maj 2020 Autor: Jelena Zekić

Sa prvim naznakama nedostatka zaštitnih maski , reagovala je Zvorničanka Bojana Kovačević.

Danima, otkako je virus korone počeo da se širi, šije maske za lice. Do sada je poklonila više od 200 maski. Kako kaže poklanjala ih je zdravstvenim radnicima, komšijama, građanima pravoslavne, islamske vjeroispovesti, policiji, radnicima pošte, banke itd.

Bojana je majka dvoje djece, po struci ekonomski tehničar u potrazi za poslom, počela je da se bavi šivenjem, praveći ukrasne trakice za kosu, gumice, trakice i kapice. Takođe radi i sve prepravke i cjelokupno šivenje.

"Na žalost, sada je ovakva situacija, ali je lijep osjećaj da možete da pomognete nekome, prije svega ljudima koji moraju da ostanu zdravi i bezbjedni, kako bi mogli da pomognu i izliječe one kojima je pomoć potrebna. Maske sam odmah počela da šijem i poklanjam. Šila sam ih od svog platna. Kada sam poslije sam morala kupovati materijal za maske, bila sam prinuđena i početi da  ih naplaćujem", priča u dahu Bojana i kaže i danas kad krene u kupovinu uvek ponese određeni broj maski koje pokloni trgovkinjama

"Ima raznih porudzbina, od dječijih dizni likova, do onih sa cvjetićima u raznim bojama i slično. Bila je narudžba od jedne gospođe koja je rekla da ako već mora da nosi masku, nosiće onu koja joj se sviđa. Cijene se kreću od 2.5 do 5 KM, zavisno od dezena i kvaliteta materijala. Sve maske su napravljene od pamuka i to sa dva sloja materijala", ističe Bojana.

-Maske se mogu prati na visokoj temperaturi i dezinfikovati peglom. Izabrala sam pamuk jer se može prati na visokoj temperaturi i zbog toga se može koristiti jedna maska više puta. Diznijeve maske su jako popularne i koštaju 5 KM više iz razloga što su ta platna u nabavci vrlo skupa.-

Odmora od šivenja nema. Kaže da je srećna kad može dati svoj doprinos i da je sve počelo spontano i neočekivano. Najviše su se maske tražile prve nedelje. Tada je znala po ceo daa i dobar dio noći da šije maske. – Prve dvije nedelje marta, bila je pomama za maskama, toliko su tražili, da nisam mogla da postignem i neke sam morala i odbijati. Ovih dana je potražnja dosta manja, tako da stignem ispoštovati sve narudzbe, – kaže Bojana.

Sad je već manje potražnje za maskama pa dnevno sašije od 10 do 50 maski. Nešto proda, a nešto nastavlja i dalje da poklanja. Bojana Kovačević je primjer mlade žene koja u teškim vremenima, uz dobru volju, pokazala i humanost na djelu.

Slične priče pronađite na sajtu https://pricesagranice.com/

Centari civilnih inicijativa