939 Objavljeno 06 maj 2020 Autor: Berina Hušidić

Velikokladuški Alternativni dom kulture nastao je kao alternativa za općinski Dom  kulture koji ne postoji već punih deset godina. Članovi Udruženje „Naša zajednica“ prije nešto više od godinu dana došli su na ideju da realiziraju ovaj projekat , pomoću kojeg su htjeli povećati angažman mladih i obezbjediti im mjesto za okupljanja i aktivnosti.

Uz pomoć međunarodnih organizacija IOM (BHRI) i USAID-a u augustu mjesecu prošle godine ADK je svečano otvoren. Vrlo brzo nakon ovoga ADK je postao glavno okupljalište mladih, sa sadržajima koje su ovdje mogli upražnjavati (biblioteka, čitaonica, muzička soba, sala za projekcije i promocije,stoni tenis). Tokom prošle godine volonteri ADK su organizirali brojne aktivnosti i kulturne događaje kao što su izložbe, predstave, koncerti, promocije knjiga, projekcije filmova kao i radionice iz različitih oblasti.

Sve ovo je bilo jedno osvježenje za grad, jer pored kafića i diskoteka mladi su dobili mjesto za druženje, zabavu, kao i dosta kulturnih i edukativnih sadržaja.

S obzirom na trenutno stanje sa pandemijom koronavirusa svi sadržaji su zaustavljeni. Da bi se pokrenule određene stvari prilagođene situaciji, volonteri su odlučili da krenu sa online aktivnostima. Tako su počeli da organiziraju live svirke, gdje iz svojih domova sviraju i pjevaju muzičari, pokušavajući da pjevanjem zaborave na probleme koji su nas zadesili u posljednje vrijeme.

Broj posjetilaca na ovom live događaju ukazuje na njegov pozitivan odjek. Što se tiče zabavnog programa imaju još nekoliko zanimljivih ideja, a od planiranih aktivnosti i već najavljenih radionica krenuli su sa online radionicom fotografije. Nije samo edukativna  već i itekako zabavna u smislu druženja, upoznavanja sa novim ljudima, jer tu su i učesnici iz drugih gradova.

Kako nam je rekla koordinatorica ADK Elvira Dizdrarević-Abazović ,  jedna od ideja koju su uveli u svoje aktivnost jeste da se putem društvenih mreža može napraviti recenzija knjige koja je njima omiljena i podijeliti je sa ostalim putem društvenih mreža.

“Želja nam je potaknuti ljude na čitanje pomoću „recenzenata“ koji iznose svoja iskustva i viđenja na spomenuti način. Na ovu aktivnost gledamo kao na izazov na koji želimo da se odazove što veći broj ljudi.” istakla je koordinatorica ADK Dizdarević-Abazović.

U narednom periodu kako su nam kazali planiraju i održavanje online kvizova, čitanje poezije, online tutorijali za sviranje muzičkih instrumenata, pružanje psihološke pomoći te svakako nastaviti sa koncertima, recenzijama i radionicom fotografije.

U doba koronavirusa kada svi postajemo depresivni, neraspoloženi treba nam nešto kako bi usmjerili pažnju na pozitivne stvari a to su u svakom slučaju i aktivnosti volontera ADK. Odlučili su da mladima pruže dovoljno sadržaja da iskoriste slobodno vrijeme na najbolji mogući način i to se zaista pokazalo uspješno, jer tome u prilog ide veliki broj zainteresiranih, mnogo pozitivne energije, muzike, zabave, smijeha te mnoštvo pozitivnih komentara, lajkova i dijeljenja na društvenim mrežama.

Bez obzira što su ljudi fizički udaljeni, ovo je odličan primjer kako se mogu družiti i zabavljati i naravno širiti pozitivnu energiju i u virtualnom svijetu.

Kako je istakla koordinatorica Elvira Dizdarević-Abazović, svi u ADK volonteri nadaju da će se ova situacija što prije završiti kako bi mogli krenuti sa normalnim radom.

/Pricesagranice/

Centari civilnih inicijativa