1012 Objavljeno 06 maj 2020 Autor: Bojan Trgić

Humanitarac iz Gradiške Dragoslav Šinik, u periodu izuzetno teškom za kompletno društvo, a pogotovo za ranjive grupe, pokazao je kako treba odgovoriti i šta čovjekova energija može.

Kao predsjednik udruženja „Mentalno nedovoljno razvijenih lica“ u Gradišci, radi na različitim manifestacijama kojima pokušava da približi probleme djece sa smetnjom u razvoju kompletnom duštvu i da njima i njihovim porodicama olakša izuzetno težak život. Kako je i sam otac djeteta sa poteškoćama u razvoju, Šiniku je lakše razumjeti probleme ove populacije ljudi.

Zato u periodu virusa korone, kada je sve stalo, pa i transport, zasukao je rukave i obišao sve kamiondžije do kojih je došao, kako bi obezbjedio lijekove za djecu sa smetnjom u razvoju, kojih je zbog otežanog transporta nestalo u apotekama u BiH. Šinikova borba pročula se i do ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Aleka Šeranića, koji je, kako Šinik kaže, obećao pomoć.

„Putem telefonskog poziva sam ispričao ministru kako već 25 dana nabavljam lijekove za djecu sa smetnjom u razvoju. Nabavljam ih preko raznih prevoznika čije kamiondžije nam dopremaju lijekove iz susjednih zemalja. Ministar mi je obećao pomoć i u narednim danima će izdati interventni nalog za uvoz lijekova u Republiku Srpsku.“

Ovaj neumorni humanitarac svake godineokuplja na stotine djece sa smetnjom u razvoju na manifestaciji pod nazivom „Međunarodno druženje djece i omladine sa smetnjom u razvoju i druženje njiovih roditelja“. Manifestacija svake godine nosi naziv „svi smo mi dio vas“, a sve je veći broj učesnika koji se odazovu na manifestaciju, kao i onih koji su spremni da je podrže.

Šinik poziva sve da budemo jednistveni i da ako osjetimo težinu, probamo da se sjetimo da ima i onih koji zaista teško žive, a da na to ne mogu uticati, pa opet nađu razloga za sreću. Koliko god nesrećno ovo vrijeme bilo, Dragoslav Šinik ga čini mekšim i ljepšim svojim gestama i postupcima.

Ono što je posebno istakao kao problem jeste nezainteresovanost drogerija da nabave lijekove za djecu sa smetnjom u razvoju, iako im je to obaveza. Kako ističe Šinik, apoteke neće da nabave lijekove jer ih interesuje samo profit. Nedostatak lijeka dijazepam klizme dovodi u opasnost roditelje i djecu, a dok su granice zatvorene jedini izlaz za nabavku ovog lijeka su poznanstava i autoprevoznici.

Centari civilnih inicijativa