656 Objavljeno 31 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Mještani sela Lužani kod Gradiške, zaista su pravi entuzijasti, a po dosadašnjem radu i rezultatima mogu im pozavidjeti mnoga sela iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lužani se nalaze na pragu Evropske unije, na samoj granici BiH i Hrvatske, gdje se gradi veliki mosta na autoputu. Predsjednik mjesne zajedice Lužani, Nenad Bajić, zajedno sa saradnicima uspio je da okupi mlade ljude oko ideje sportskog društva, pa su kreirali Sportsko društvo „Lužani“.

''Radnim akcijama te uz pomoć više donatora obnovili smo društveni dom, terene za fudbal, odbojku i druge sportove, uredili obližnje šumarke, napravili parking, puteve, staze za rekretivce i bicikliste na ukupnoj površini od 7,5 dunuma'', ističe Bajić, otac tri sina i djed trojice unuka.

Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili su da sudbinu Lužana uzmu u svoje ruke i da pokušaju nešto promijeniti. Sagradili su sportska igrališta, a sada završavaju sa projektom opremanja prve seoske biblioteke na ovim prostorima.

Opširniji tekst pročitajte na stranici Priče sa granice.