Auto Janković
255 Objavljeno 27 april 2021 Autor: Bojan Trgić

Na sastanku peradara u Kulturnom centru Gradiška, mediji su obaviješteni o novoj informaciji koja je ovu branšu zabrinula, a odnosi se na dozvolu uvoza zamrznutog pilećeg filea iz Turske.

Zamjenik predsjednika Koordinacije Udruženja peradara-živinara u BiH Edin Jabandžić poručuje da je ova informacija zabrinula sve peradare u BiH, i da će posljedice ove oduke negativno se odraziti na peradare u BiH ali i njihove građane.

"Svjesni smo činjenice da BiH mora poštovati međunarodne sporazume i razumijemo i ministarstva i Kancelariju za veterinarstvo da moraju dozvoljavati implemetntaciju međunarodnih sporazuma ali mi koji djelujemo na prostoru živinarstkog sektora BiH želimo da objasnimo kupcima i konzumentima, koliko je štetno kupovanje odleđenog pilećeg mesa, koji nikako ne bi smjeli da konzumirao, a to je i Zakonom o hrani zabranjeno."

Na zajedničnom nastupu prema medijima prisutni su bili i predstavnici entitetskih udruženja živinara, Nebojša Rakić direktor poslovnog udruženja „Zajednice živinara“ Republike Srpske i Mensud Pinjo predsjednik Udruženja preradara FBiH. Dok je Rakić poručio da se uzda u institucije i da putem inspkecijskog nadzora država može zaštititi domaće proizvode, Pinjo je bio direktniji i poručio da je ugroženo 10 hiljda radnih miesta novom odlukom.

"Naše državne institucije nisu adekvatno odgovorile na ovaj problem. Mi u peradarstvu zapošljavamo preko 20 hiljada radnika, odgovorno vam kažem da ukoliko ovo prođe, ova odluka da zaleđena piletina dođe iz Turske kod nas, 10 hiljada radnika ostaje na ulici, a 50 hiljada stanovnika će ostati bez bilo kakve egzistencije", ističe zabrinuti Pinjo.

Dodatne probleme peradarima stvaraju cijene hrane, koje su povećane na svjetskom nivou i koje konstantno bilježi rast, poručuju iz gradiške kompanije "Farmofit" d.o.o.

"U narednom periodu ne očekujemo smirenje rasta cijena stočne hrane koje značajno utiču na finalnu cijenu peradarske proizvodnje, zato što stočna hrana u kalkulaciji gotovog proizvoda učestvuje sa oko 60 odsto", dodaje direktor kompanije "Farmofit" Gradiška Vojislav Rapić.

Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH je 2019. godine ograničila uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa u Bosnu i Hercegovinu  iz Turske. Peradari podsjećaju da uvoz piletine nije neophodan i da trenutna proizvodnja može zadovoljiti potražnju, te da čak možemo proizvesti i za izvoz. Bilo kako bilo, borba sa uvoznim lobijem je sporna tema ne samo u oblasti peradarstva, nego i kod drugih poljoprivrednika u BiH, koji zbog toga najavljuju protest 4. maja.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška