Krčma kod Ace
3124 Objavljeno 25 oktobar 2017 Autor: Vidosav Đurđević

Evo nam zadnje dekade oktobra, a to je najpogodnije vrijme da se za prestojeće zimske dane u kace ili buradi stavi kupus za kiseljenje. Naša preporuka je da se izabere Futoški kupus, jer se pokazao kao najbolji. Ovaj kupus stanovnici Futoga njegovo sjeme njeguju i čuvаju od uništenjа već stotinama godina. Ovaj proizvod odlikuje se izuzetnim biološkim i tehnološkim kаrаkteristikаma.

Kupus star pet vijekova

Od svojih prvih pomena sredinom XIII vijeka, Futog je poznat kao prometna trgovačka varoš. Na plodnom tlu i pogodnom mjestu, bio je domaćin nadaleko poznatog Mitrovdanskog vašara. Za vrijeme turske vladavine, 1578. godine prvi put u istoriji se pominje proizvodnja kupusa u Futogu. Kada vijek kasnije Turci napuste ovo mjesto, poljoprivreda se obnavlja, mjesto se širi i postaje poznato po proizvodnji kupusa.

Ovim proizvodom se snabdjevala austrijska carska vojska, plaćao porez i trgovalo kao lijekom, čak i od opakih bolesti poput kuge. Izgradnjom puteva i prolaskom pruge kroz Futog, kupus stiže na tržište širom Evrope. Nа trаdiciji duge proizvodnje Futoškog kupusа i trgovine nа Mitrovdаnskim vаšаrimа, koji se održava baš kаdа futoški kupus dosjpevа zа berbu, nаstаlа je ,,Futoškа kupusijаdа’’, današnje mjesto susretаnjа ljudi, rаzmjene robа i informаcijа.

Futoški kupus

Osnovne karakteristike Futoškog svježeg kupusa su kvalitetan i pogodan hemijski sastav sa većim sadržajem šećera, malim sadržajem kiselina i bjelančevina. List Futoškog kupusa je nježne građe i tanke nervature i kompaktno preklapa dvije trećine glavice. Ove osobine ga izdvajaju kao najpogodniju sortu za upotrebu kako svježeg tako i namjenjenog kišeljenju, kada se postižu najbolje organoleptičke osobine.

Ovaj kupus pripada bijeloj vrsti kupusa, a njegova srednje kasna i kasna sorta su namijenjene kišeljenju i potrošnji u svježem stanju. Glavica je blago spljoštenog-ovalnog oblika sa slabo naglašenom nervaturom i prosječnom težinom od 1,5 do 3,5 kilograma. Listovi su tanki i lako savitljivi. Futoški kiseli kupus je ćilibarno-žute boje, umjereno kiselog i slanog ukusa, rastresitih i elastičnih glavica.

Brižljiva selekcija

Futoški kupus je autohtoni kupus izdvojene populacije koja se po svojim karakteristikama razlikuje od ostalih bijelih kupusa. Njegova specifičnost je u selekcionom radu kojim su očuvane karakteristike populacije, dok je tehnologija proizvodnje uobičajena.

Proces proizvodnje kisleog kupusa je fermentacija šećera sadržanog u svježem kupusu u mijlečnu kiselinu (mlečno kiselinsko vrenje). Sprovedena je potpuno prirodno, u veoma strogim higijenskim uslovima uz dodatak kuhinjske soli ali bez dodataka drugih aditiva i konzervanasa, čime se postiže prepoznatljiv ukus i blagi, prijatni miris Futoškog kiselog kupusa.

Ponos Futožana

Geografski položaj, klima i sastav zemljišta presudni su faktori u stvaranju ove od davnina poznate i nadaleko čuvene sorte. Futoški kupus, kroz vijekove, trpi određene promjene uslovljene klimatskim, prirodnim i ljudskim faktorima, ali je sva svoja kvalitetna svojstva zadržao i do danas i  izvozi u nekoliko zemalja Evrope, a prošle godine je prva pošiljka otišla i za Australiju.

Auto Janković