866 Objavljeno 05 oktobar 2021 Autor: Micro Mreza

Na zelenim pijacama u Srpskoj, tradicionalno se najviše pazari krompir, ali najveću zaradu trgovci imaju od prodaje pasulja.

Najveći prihod zabilježen je generalno od prodaje pasulja, koji je po tadašnjim cijenama koštao u prosjeku 5,4 KM po kilogramu.

Za mjesec dana prodato je 12 tona pasulja, a ukupna zarada je 65.000 maraka, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Istovremeno, u avgustu je najviše prodato krompira – skoro 42 tone, u ukupnoj vrijednosti 40.349 maraka.

Kilogram ovog povrća u osmom mjesecu je u prosjeku koštao 0,97 pfeniga, a cijena se sada već kreće od 1,50 do 2,5 marke.

U Udruženju povrtlara RS pojašnjavaju da su prinosi krompira katastrofalni, zbog čega i rastu cijene.

''Proizvođači krompira i kupusa prošle godine su poslovali negativno, nisu prodali sve povrće, pa proljetos nisu imali čime da sade. Ko je i sadio, radio je to svojim sjemenom, poslije toga povrtlare je pogodila i suša i sve to uticalo je na prinos krompira. Dok mi imamo jako malo krompira u ponudi, potražnja za povrćem je porasla, jer je u ovoj godini počelo raditi i ugostiteljstvo, tako da dolazi do rasta cijena. Procjena našeg Udruženja je da ćemo krompira imati samo do Nove godine'', rekao je predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.

Što se tiče voća, najviše se kupuju jabuke. U avgustu je prodato blizu 14 tona jabuka, prosječne cijene 1,59 KM po kilogramu.

Sa druge strane, najmanje je prodato kupina – 1,7 tona, čija je prosječna cijena blizu 5 maraka po kilogramu.

U poređenju sa julom ove godine, vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda u avgustu na pijacama u Srpskoj bila je veća za 61.507 KM.

ZARADA OD MEDA 41.000 KM

U strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama, povrće prednjači sa skoro 42 odsto, a na drugom mjestu je voće sa tek 18 odsto. Mlijeko i mliječni proizvodi učestvuju sa 13,5 odsto, živina i jaja sa sedam odsto, med i vosak sa 3,9 odsto, a žita i proizvodi od žita sa 2,5 odsto. Na pijacama je u avgustu prodato 2,6 tona meda, ukupne vrijednosti 41.175 maraka.

/Srpskainfo/

Auto Janković