Krčma kod Ace
1926 Objavljeno 02 septembar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Ovih dana u Republici Srpskoj treba da počne berba jabuka. Voćarima su  potrebne hiljade radnika za berbu, za šta nude dnevnice do 40 maraka, ili pak 4 pfeninga po kilogramu urbane jabuke. Ističu da je rod ove godine kao nikad do sad i da im najveći problem trenutno predstavlja nedostatak ambalaže za berbu.

“Završena je berba kruške koja je takođe dala dobre prinose, a sada na samom početku septembra počinje berba jabuka i tada će nam trebati radnika koliko nam nikada do sad nije trebalo. U pitanju je više hiljada radnika koji će biti neophodni dnevno za berbu koja će trajati do dva i po mjeseca. Ko god nam se javi, biće zaposlen“, ističe Dojčinović.

On dodaje da je pod jabukom preko 3.000 hektara, a očekuje se prosječan rod 40 tona po hektaru.

„Radnik za mjesec dana može da zaradi od 1.000 do 1.200 KM. Dnevnica je 35 do 40 maraka, uz dva obroka, kafu, negdje obezbjeđen prevoz i smještaj. Drugi vid plaćanja je po kilogramu ubranog roda a, uglavnom  se kilogram plaća 4 feninga, pa ko koliko ubere. Problem ćemo imati sa plasmanom na naše tržište jer nemamo dovoljno ambalaže. Za te palete, zapremine od 300 kg, potrebna je milionska investicija. Firma od koje smo ranije uzimali palete ih je rasprodala u zemljama u okruženju, tako da ih sada nema, a godina je nenormalno rodila Vremenske nepogode u maju i julu nisu pričinile velike štete, u ukupnom zbiru šeteta je na 4 do 5 odsto voćnjaka. Šteta je velika onome ko je pogođen, ali u ukupnom zbiru nisu velike“, kazao je Dojčinović.

Dodao je da se voćarima trenutno nedostaju boks palete u koje se beru jabuke, tako da će im dio robe ostati vjerovatno do kasne jeseni u skladištima.

Što se tiče ponovo odobrenog izvoza jabuka u Rusiju, dodaje da trenutno ima vrlo malo starih jabuka u hladnjačama koje se mogu izvesti ili prodati na domaćem tržištu.

„Nemamo problema oko izvoza i dobro je što smo uspijeli dogovoriti da imamo otvoreno tržište Rusije za početak sezone, da možemo računati da će dio voća ići tamo u toku same berbe“, rekao je Dojčinović.

Auto Janković