2794 Objavljeno 22 januar 2018 Autor: Dejan Janković

Biračko, rjeđe biraće, kolo jedna je vrsta otvorenog kola, odnosno kola sa većim brojem učesnika. Ovo kolo ima i poseban razlog igranja, mnogi mladi su se u ovom kolu rješavali stida ili nesposobnosti i imali prvi kontakt sa svojim simpatijama.

Elem, biračko kolo je teklo ovako. Na jednoj strani je prva grupa pjevača koji započinju pjesmu namjenjenu osobi iz kola ili osobi koja je među gledaocima. Često puta se dešavalo da je taj neko ko je prozvan i sam „naručio“ da ga prozovu da bi došao do svoje simpatije. Pjesma počinje tako što se u tekst dodaje ime momka, na primjer, „Ajde Luka izaberi koga tvoje srce želi...“.

Tada on izlazi iz kola, ili dolazi iz publike i staje u sredinu kola, a igrači nastavljaju igrati oko njega i pjevati mu pjesmu. Po završetku pjesme on „bira“ žensku osobu koju će poljubiti. U većini slučajeva to je djevojka koja je sama znala da će biti izabrana, jer su simpatije otprije prisutne. Nakon što je poljubio djevojku, mladić ostaje u koli ili odlazi u publiku.

Poljubljena djevojka tada dolazi na njegovo mjesto, a igrači joj pjevaju istu ili sličnu pjesmu. Ako ima simpatije prema momku koji je poljubio ona će obično poljubiti nekog dosta starijeg ili mnogo mlađeg muškarca, ili nekog od rođaka i time dati do znanja da joj se sviđa momak koji je poljubio. Ako ne, onda će izabrati nekog drugog mladića.

Najčešće su se u kolo hvatali momci i djevojke za ženidbu ili udaju. Sve ovo je bilo propraćeno pogledima onih stariji, naročito baka ili tetaka, koji se ovdje potvrđivali ili obarali svoje sumnje „ko je za koga“.

Auto Janković