780 Objavljeno 11 januar 2020 Autor: Micro Mreza

Običaji dubičkog kraja i cijelog Potkozarja oživljeni su početkom ove godine „Moštaničkim prelom“, koje je organizovalo Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Kozarske Dubice. Na prelu, koje se u ovom kraju održava tradicionalno, žene su prele, plele, vezle, pripremale hranu, a muškarci učestvovali u starinskim igrama, sve uz pjesmu, svirku i zabavu.

– Preldžije su stigle iz više mjesta dubičke i susjednih potkozarskih opština, Prijedora, Gradiške, Turjaka, Kostajnice… Među njima su bili članovi Udruženja žena „Jabuka“ i ojkačka grupa „Kozara“ iz Kozarske Dubice. Podsjetili smo se starih igara, kapanja, trike, kozanja, a pričali smo i o prelima od prije pola vijeka, koja i sada žive u našim lijepim uspomenama – kaže Mile Zeljić, predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ u Kozarskoj Dubici i jedan od čuvara starih običaja.

Na „Moštaničkom prelu“ izloženi su ručni radovi Rade Suzić, Ljilje Garače i Slobodanke Kostić, kao i tambure koje je izradio Jefto Čolić iz sela Babinac.

Organizatori su na kraju prela uručili nagrade i zahvalnice, a najmlađima knjige, kako bi što bolje sačuvali uspomenu na događaj koji je okupio mnoge preldžije.

– Uz kuvano vino i rakiju, pripovijedanje, smijeh i zabavu, uz podsjećanje kako je nekada bilo na prelima u ovom kraju, pored lampe petrolejke, i kako se živjelo, noć je brzo prošla. Sada već pripremamo novo prelo u februaru u Sjeverovcima koje je, takođe, veoma utemeljno u narodu  – rekao je Mile Zeljić.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, inače iz Kozarske Dubice, koji je bio na prelu, rekao je da to ima nemjerljiv značaj za očuvanje narodne tradicije i običaja potkozarkog i knešpoljskog kraja. Inače, ove zime, u skladu s tradicijom, prela organizuju i mještani Gornjih Podgradaca, Grbavaca, Trebovljana, Jablanice, Turjaka i još nekih sela kozarskog i potkozarskog kraja.

Pomoć

Organizaciju „Moštaničkog prela“ pomogli su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, restoran „Stadion“, „DUB“ radio, RTV Kozarska Dubica i Radio „Feniks“. Takođe su brojni članovi „Prosvjete“ ličnim prilozima doprinijeli dobroj organizaciji ovog narodnog okupljanja.

/Srpskainfo/

Auto Janković