2897 Objavljeno 07 februar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Početak ove 2018. godine, a naročito njegova druga polovina donijeli su jako toplo vrijeme koje se kretalo i do 18 stepeni celzijusa, pa je primjećeno da su neke voćne kulture počele da pupaju. Zbog te činjenice i želje da upozorimo voćare razgovarali smo sa mr Nadom Zavišić, šefom Zavoda za voćarstvo na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske.

''Izrazito tople vremenske prilike tokom druge polovine decembra 2017. godine i tokom januara 2018. nisu uobičajene za naše prostore. Visoke temperature vazduha tokom druge polovine januara su u voćnjacima dovele do kretanja vegetacije, odnosno do faze pucanja pupoljaka, a kod nekih voćnih vrsta i do cvjetanja (kajsija). Kretanje pupoljaka je vidljivo kod koštičavih vrsta voća, breskve i trešnje, dok kod jabučastih vrsta pupoljci još miruju. Povoljne vremenske prilike su navele voćare da krenu intenzivno u rezidbu što može negativno uticati na koštičave voćke u slučaju izrazito niskih temperatura u narednom periodu. Pošto je kod koštičavih voćaka vidljivo kretanje pupoljaka, izrazito niske temperature u narednom periodu mogu dovesti do izmrzavanja cvjetnih pupoljaka. Takođe, male količine padavina u zimskom periodu će negativno uticati na zalihe vode u zemljištu što će se odraziti na voćke tokom naredne vegetacije. Analiza diferenciranosti rodnih pupoljaka kod većine voćnih vrsta pokazuje dobro stanje što obećava dobru rodnost u ovoj godini ,ali samo pod uslovom da vremenske prilike tokom marta i aprila budu naklonjene voćarima, bez nekih ekstrema i kasnih proljetnih mrazeva kakve smo imali prethodne dvije godine'' rekla nam je mr Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarstvo na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske.

Zbog ovakve situacije zabrinuti su i potkozarski voćari, jer u opštiinama Gradiška, Kozarska Dubica , Kostajnica, Prijedor ima velikih i značajnih proizvođača voća. Pitali smo i Miru Krnjajća iz Dubice, kakvo je njegovo mišljenje o stanju voćaka početkom februara.

''Snijeg koji je ovih dana pao došao je da tako kažemo u poslednjem trenutkukoj imože  da pomogne da se voćke koliko toliko oprorave. Malo je rizično što se tiče onih voćnih kultura kod koje su počeli da pucaju pupoljci kao što je to slučaj sa breskvom i trešnjom. Što se tiče jabuke, kruške i šljive kojih je najviše u ovom kraju mislim da nisu ugrožene. Ja u mom voćnjaku nisam primijetio neku situaciju koja bi me zabrinula'', rekao je Krnjajić inače veliki i poznati proizvođač rakije viljamovke ''HajdukPecij'' koja je nagrađivana na mnogim izložbama .

Auto Janković