1738 Objavljeno 11 februar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

U Gornjoj Piskavici kod Banjaluke održano je 14. tradicionalna kulturno-sportska manifestacija ". Zimsko prelo". Na prelo u hladnoj februarskoj večeri došlo je mnogo preldžija iz okolnih sela ali i “građana” koji se sve vise odazivaju ovakvim manifestacijama. I prelilo se pilo, jelo, igralo, pjavalo, a sve je propraćeno onom dozom radosti, koja je ustvari radost otvorene duše kao što to imaju ovi čestiti domaćini iz potkozarja.

“Potkozarski kraj je  poznat po manifestacijama koje su usmjerene na očuvanje tradicije i običaja, nadam se da će i sela iz ostalih krajeva imati slične događaje, odnosno obnoviti neke običaje. Gornja Piskavica njeguje običaje i ima tradicionalnu gastro ponudu i zbog toga privlači turiste, ali i novinare koji to žele da vide”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke koji je otvoio ovu manifestaciju.

Kako ističe jedan od pokretača njegovanja ove tradicije Miomir Šakić, ova manifestacija doprinosi očuvanju tradicije, a cilj joj je jedan - povratak mladih na selo.

“Želimo da pokažemo kako su nekada mladi živjeli na selu, kako su provodili slobodno vrijeme. Sve više je učesnika i zainteresovanih za ovu manifestaciju. Vrlo smo zahvalni Tururističkoj organizaciji grada banja Luke i gospodinu Ostoji Barašinu koji nesebično već nekoliko godina sa nama organizuju prelo da se preli i vesel, da pokažemo da svo svoji na svome i da se veseliti znamo a bogami čim i imamoi", poručuje Šakić.

A na prelu i pjesme i igara i kola i lola i djevojka i rakije i momaka i prepunih stolova svakakvih đakonija, suvog mesa, kolača i kolačića,pure, bungura, slatkih i slanih uzivancija , a tek vina i rajkije one domače kozaračke ljute i žute da bi rijeka tekla. A na bini KUD” Piskavica, sa svojom pjesmom i igrom koja bi i metvog u kolo podigla.Najvećau pažnju i dugotrajan aplauz dobili su članovi KUD “Piskavica” kada su izveli prikaz prela najstarijeg seoskog običaja . Sve onako lijepo i uživo da se zna i nauči važan dio naše nematerijalne kulturne baštine.

Nisu na prelu zaboravljeni već naprotiv pohvaljeni  najbolji iz oblasti voćarstva, a nezvanično od gotovo svih su pohvaljivane članice Udruženja žena“Veričanke” koje svake godine prirede takvu trpezu na kojoj “nema šta nema”, kako to naš narod kaže.

U okviru  ove manifestacije održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama poput narodnog višeboja i potezanja konopca.

Ako mene pitate najbolje na prelu su snaše,i snašice djevojke i djevojčice rakija, jela, pjesma, igra a najveličanstveniji onaj neki preldžijski duh koji opije dušu pa vrijeme prođe a da i ne primijetiš. I da ne zaboravim sva okolna brdu su odjekivala ojkačom “Oj Piskavice nebi te volio da se nisam u tebi rodijoooo, oj djevojko milo janje moje oojjjj”. 

Mnogo godina među preldžijama je i vaš reporter koji u svom kalendaru zabilježi Potkozarsko prelo. Poklade, Kočića zbor, Čarojice u Bukvaleku i još ponešto o čemu ću vas izvijestiti, ako Bog i božija sreća budu samnom.

Auto Janković