1272 Objavljeno 01 april 2020 Autor: Vidosav Đurđević

Poljoprivredni proizvođači, a posebno voćari, strahuju od mraza koji je pao sinoć, a najavljen je i za naredna dva dana. Borba protiv mraza nemoguća bez tehnologije, koja je za većinu poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj preskupa.

Još jedna noć mraza biti katastrogalna za voćarsku proizvodnju, ističu voćari, koji nemaju načina da se bore protiv mraza. Savremena tehnologija, koja se ogleda u vidu orošavanja voćku, je za većinu voćara nedostižna. Orošavanje je sistem zaleđivanja voćnjaka, i na taj način se štite pupoljci, pa mraz ne može da napravi štetu.

Gradiški voćari ističu da samo neki voćnjaci imaju ovako razvijenu tehnologiju, a ostali su ostavljeni na milost i nemilost vremena. Ističu da je vlada Federacije obećala pomoć poljoprivrednim proizvođačima, dok njih niko nije kontaktirao. Dodaju da uz ovu katastrofu koja nas je zadesila, nam najmanje treba da ostanemo bez voća, jer je domaća proizvodnja ta koja će imati veliku ulogu u borbi i izlasku iz krize.

Pored orošavanja postoji i sistem vjetrenjača, koji je takođe skup ali bilježi dobre rezutate u zaštiti od mraza. Za ećinu poljoprivrednih proizvođača, ne samo na području Gradiške, nego i cijele Republike Srpske, ova tehnologija je nedostižan san.

Auto Janković