1004 Objavljeno 29 april 2020 Autor: Micro Mreza

U Gradišci je danas počela podjela 30 sjemenskih paketa za proljećnu sjetvu povrća, koje je obezbjedila Gradska uprava.

Načelnik za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić rekao je da se Gradska uprava uključila u aktivnosti osnaživanja proljećne sjetve, koju je ranije pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te obezbjedila dodatne sjetvene pakete.

'''Ovi sjemenski paketi namjenjeni su korisnicima socijalne pomoći, višečlanim porodicama, porodicama iz boračke populacije i određenom broju poljoprivrednih gazdinstava u mjesnim zajednicama'', istakao je Stojnić.

On je naveo da svaki sjetveni paket sadrži 50 kilograma đubriva, 25 kilograma sjemenskog krompira, tri kilograma sjemenskog luka, sitna sjemena raznog povrća, tri kilograma vodotopivog đubriva, prskalicu i rasad.

''Ovaj paket dovoljan je da se zasije 500 kvadrata zemljišta i tako obezbjede dovoljne količine hrane za ove porodice'', dodao je Stojnić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donji Podgradci Milenko Janković istakao je da je podjela dodatnih sjemenskih paketa velika podrška od strane Gradske uprave i gradonačelnika, obzirom da će to obezbjediti da svoje bašte zasiju domaćinstva koja u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa korona nisu u mogućnosti da obezbjede dovoljno repromaterijala za proljećnu sjetvu.

Janković je naveo da je Gradska uprava dodjelila sjemenske pakete za dva domaćinstva iz Donjih Podgradaca, a da je još 15 porodica iz ove mjesne zajednice dobilo pakete Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorno Ministarstvo obezbjedilo je ukupno 9.000 sjetvenih paketa za sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, od kojih 400 za Gradišku, a odabir korisnika izvršili su Gradska boračka organizacija, Udruženje roditelja sa četvoro i više djece, mjesne zajednice i Centar za socijalni rad Gradiška.

Auto Janković