Auto Janković
805 Objavljeno 25 septembar 2020 Autor: Micro Mreza

Za desetak učenika iz Miljevića i Vilusa, koji pohađaju Osnovnu školu ''Petar Kočić'' u Novoj Topoli, nije u potpunosti obezbijeđen prevoz.

Na ovaj problem portalu Srpskainfo je ukazala Branka Kosojević iz Miljevića, rekavši da svi pokušaji dogovora sa školskom i lokalnom upravom nisu bili efikasni.

''Moja kćerka pohađa prvi razred Osnovne škole ''Petar Kočić'' u Novoj Topoli. Ovog mjeseca je druga smjena, nastava počinje u 16.45 i traje do 18.15 sati. Za nju, koja je sama iz Donjih Miljevića, uopšte nema organizovanog školskog prevoza. Već tri sedmice vozim je u školu, koja je udaljenu dvadesetak kilometara, i čekam da se završi nastava da bih je vratila kući. Nisam usamljena u tom problemu. Ima još roditelja koji bi rado iznijeli svoja loša iskustva'', požalila nam se Branka, okružena i drugim učenicima iz istog mjesta koji takođe nisu zadovoljni prevozom.

Obećanja

Ona ističe da je direktor topolske škole Radivoje Popović, kojeg su na svoj problem upozorili prvih dana nove školske godine, obećao rješenje, ali ništa se nije promijenilo.

''Na problem smo upozorili i lokalnu upravu, zvala sam inspektore rada, obraćala se svima koji bi trebalo ili mogli da pomognu. U školi su mi prethodno rekli da đačka linija odnosno autobus treba da ide do zaseoka Đukići, ali još nema ništa od toga. Izdaje me strpljenje i ne znam šta da radim, kome više da se obratim'', kategorična je Branka Kosojević.

Učenici starijih razreda kažu da oni pješače nekoliko kilometara do prodavnice u Vilusima, gdje ih čeka autobus.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

''Đačka linija je skraćena, a mi smo prinuđeni pješke da idemo tri kilometra. Sada je dobro, jer nije hladno, nema kiše, ali kada se vrijeme pogorša biće neugodno pješačiti. U đačkim autobusima takođe se vozi veliki broj učenika koji sjede jedni do drugih, nema distance između nas. Na sjedištima je više učenika od propisanog broja, što je opasno zbog mogućeg širenja virusa korona'', kazali su nam učenici iz Miljevića i Vilusa, a potvrdila Branka Kosojević.

Nezadovoljstvo

U osnovnoj školi u Novoj Topoli djelimično su potvrdili ove navode, te iznijeli okolnosti zbog kojih su nezadovoljni roditelji i učenici, naši sagovornici.

''U sadašnjim okolnostima, bez obzira na naše stalne pokušaje da obezbijedimo prevoz desetak učenica iz Miljevića i Vilusa, u tome nismo uspjeli. Zato smo predložili roditeljima da to oni urade, a škola će podmiriti troškove'', pojasnio je Popović za Srpskainfo.

U slučaju kćerke Branke Kosojević, njegov odgovor je djelimično drugačiji.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

''Gospođa Kosojević se obraćala školi prilikom upisa kćerke. Upozorili smo je da ona pripada područnom odjeljenju u Vilusima, što je tri puta bliže nego Nova Topola. Međutim, ona se obavezala da će kćerku voziti u školu, ukoliko udovoljimo zahtjevu za upis u centralnu školu'', kazao nam je Radivoje Popović.

On je napomenuo da roditelji s cijelog lijevčanskog i potkozarskog područja, bez obzira što postoji nekoliko školskih odjeljenja u njihovom kraju ili višestruko bliže od Topole, odbijaju da u svojim mestima školuju decu, nego insistiraju na centralnoj školi, koja je postala pretijesna za veliki broj učenika.

''Zato imamo stalni problem prevoza, jer je izuzetno teško ovaj posao organizovati na širokom području, stići na vrijeme do svakog sela i zaseoka, te prevesti učenike u skladu s novim rasporedom, odnosno radom u grupama i skraćenim časovima'', tvrdi Popović.

Loša praksa

Višegodišnja praksa zatvaranja malih seoskih škola je u nekim segmentima veoma loša, pa čak i pogubna, upozoravaju u topolskoj školi.

''U mjestima gdje je u međuvremenu povećan broj učenika nema povratka na staro. Objekti su razrušeni, neuslovni, a škole kao naša ne mogu više udovoljiti zahtjevima'', kaže Popović.

Njegovo mišljenje dijele i u drugim gradiškim školama, mada je navedeni problem veoma izražen upravo u Novoj Topoli, centru Lijevče polja.

/Srpskainfo/

Centari civilnih inicijativa