904 Objavljeno 29 novembar 2020 Autor: Bojan Trgić

U selu Lužani kod Gradiške u dvorištu Dragoljuba Marjanovića desila se neobična pojava. Kruška pod nazivom Junska ljepotica rodila je po drugi put i to u novembru.

Kako kaže mještanin Dragoljub Marjanović, začudilo ga je kada je majka u telefonskom razgovoru spomenula da je Junska ljepotica opet rodila.

"Vraćao sam se iz Hrvatske kada sam se čuo s majkom. Između ostalog rekla mi je da je kruška rodila. Reko nemoguće, kaže dođi i vidi. Kada sam se vratio nisam mogao vjerovati da se ovo dogodilo. Mi smo nabrali dosta krušaka početkom ljeta i sada ih ima sigurno 7 do 8 kilograma."

Pojava u Dragoljubovom dvorištu je neobična ali se dešava kada je u pitanju Junska ljepotica. Kako kaže student fitofarmacije na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, Zoran Ćujić ova pojava se desi kada vrijeme zavara biljku.

"Krajem ljeta zna se desiti nekoliko hladnih noći koje zavaraju biljku, ako uslijedi nešto topoliji oktobar, onda biljka počinje da cvjeta, a potom i da rađa. Što vidimo i u ovom primjeru."

Junska lepotica je  sorta kruške prijeklom iz Italije (u Italiji se koriste dva naziva “Mirandino di Rosso” ili “Bellezza di giugno”). Dozrijeva krajem juna, oko 46 dana pre Viljamovke.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Centari civilnih inicijativa