1111 Objavljeno 28 decembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Na parkingu sportske dvorane u Gradišci oko stotinjak poljoprivrednika sa isto toliko traktora održali su miran protest upozorenja. Iako su poljoprivrednici najavili da će blokirati granični prelaz, ipak to nisu učinili, ali su se okupili i poručili da konačno treba početi kontrolisati uvoz.

Ratari, stočari, voćari i mljekari kazali su kako su proizveli dosta voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda koje nemaju kome prodati. Nisu konkurentni jer, kako kažu, cijene uvoznih proizvoda su dosta niže.

"Ako ostane ovako ne valja i ja razmišljam ako ostane ovako da kupim stvari i bježim odavde. Mi se snalazimo kako znamo ali više ovako ne može i niko ne vodi o nama računa", poručuje Veljko Šušnjara, poljoprivrednik iz Gradiške.

Ove godine su najveći gubici u proizvodnji svinjskog i junećeg mesa i moramo pod hitno da zaštitimo domaću prizvodnju ako hoćemo da je imamo, poručuje Ranko Sarajlić, poljoprivredni proizvođač i potpredsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

"Ja stvarno ne razumijem nadležne institucije, jer mi nemamo podsticaje kao što ih ima Evropska unija i kada kažu da moramo da konkurišemo proizvodima iz Evropske unije to je nemoguće. Ako institucije ne počnu da rade u skladu sa zakonom sljedeći protesti neće biti u skladu sa zakonom, koji će biti nasilni, blokada, da pokažemo njima kako je kad se ne radi u skladu sa zakonom. Najvjerovatnije ćemo imati taj rok od 30 dana ako ne uvdu mjere".

Sarajlić je dodao da će ukoliko budu blokirali granice na 15 dana oni svoju robu moći nesmetano da prodaju. Njegov kolega Branko Mastalo, predsjednik udruženja povrtlara Republike Srpske kaže da ne znaju u kolikim su gubicima, jer dosta povrća imaju u skladištima i da će ukoliko vlasti ne urade ništa konkretno to povrće odvesti pred institucije u Sarajevo u Banjaluku.

"Mi smo se solidarisali kada je krenula pandemija pa smo dosta proizvli povrća, a sada nemamo nikakvu otkupnu cijenu. Ako se ne preduzmu konkretne mjere mi ćemo to naše povrće odvesti do Banjaluke i Sarajeva i to tamo iskipati."

Poljoprivrednicima su se obratili predstavnici brojnih udruženja koji su došli iz raznih krajeva oba bh. entiteta poručivši da svi imaju isti problem i da trebaju biti ujedinjeni. Skup je protekao mirno, a poljoprivednici su poručili da im je ovo tek prvi u nizu protesta koje će organizovati.

Arcadia company