1579 Objavljeno 03 mart 2021 Autor: Zoran Kalinac

Mala sredina kao što je Gradiška prepoznatljiva je po velikom broju uspješnih sportista, a jedan od onih koji su sasvim sigurno i tokom igračkih dana, ali i trenutno trenerskih obilježili jednu uspješnu eru u gradu na Savi jeste Vinko Marinović.

Vinko je rođen 3. marta 1971. u Beču, a karijeru je započeo sa 9 godina u Gradišci u ekipi Kozare. Za prvi tim crveno-bijelih debitovao je sa 17 godina. U banjalučki Borac došao je u zimu 1991. a standardan prvotimac Velikana iz Platonove koji je tada bio član Prve savezne lige Jugoslavije postao je već na proljeće naredne godine. U Borcu je ostao do 1994. godine, kada je zajedno sa Darkom Ljubojevićem prešao u beogradsku Crvenu Zvezdu.

Na Marakani je proveo 4,5 godine i sa Crvenom Zvezdom osvojio jednu titulu šampiona Jugoslavije i tri Kupa Jugoslavije. Utakmica koja ga je proslavila je ona protiv škotskog Hartsa u Kupu UEFA. U prvom meču u Beogradu bilo je 0:0 a u revanšu u Edinburgu 1:1. Zahvaljujući golu Vinka Marinovića u gostima Crvena Zvezda je prošla dalje. Nakon toga su iz daljeg takmičenja izbacili njemački Kajzerslautern, a potom eliminisani od velike Barselone koju je tada predvodio Ronaldo.

Član A reprezentacije Jugoslavije bio je samo jednom: 23. decembra 1998. protiv Izraela (0:2) u Tel Avivu.

1999. godine usljedilo je bombardovanje Srbije zbog čega je prekinuto fudbalsko prvenstvo. Njemu je bio istekao ugovor sa Crvenom Zvezdom, da bi nakon toga dobio ponudu od Belgijanaca i potpisao ugovor na 4 godine sa Žerminal Beršotom. 

Poslije povrede koja ga je od fudbala odvojila godinu i po dana vratio se u Kozaru iz Gradiške. Karijeru je okončao u dresu Laktaša, tada članu Prve lige RS.

Stručnjak koji danas slavi svoj 50. rođendan u dosadašnjoj karijeri vodio je Kozaru, Kolubaru, Borac i Zrinjski, a od 2017. godine je bio selektor U21 reprezentacije BiH, dok je sada na čelu vodećeg tima Premijer lige BiH, Sarajeva.

U trenerskoj karijeri osvojio je titulu prvaka BiH sa Zrinjskim u sezoni 2015/2016, sa Sarajevom 2019/20, te titulu prvaka Prve lige Republike Srpske s Kozarom u sezoni 2010/2011.

U sezoni 2015/16 proglašen je za najboljeg trenera u BiH.

30. decembra 2019. godine preuzeo je klupu FK ''Sarajeva'' i za vrlo kratko vrijeme provedeno na ''Koševu'' već ispisao zlatne stranice 'Bordo' kluba. Sarajevo je početkom decembra prošle godine postalo prva ekipa koja je osvojila više od 40 bodova i tako postavila rekord u Premijer ligi BiH, pošto do danas niti jednoj ekipi to nije 'pošlo za rukom'.

Takođe Sarajevo je na čelu sa Vinkom protekle godine ostvarilo najbolji start u klupskoj istoriji.

U ljeto prošle godine Marinović je još ispisao istoriju kao prvi trener koji je postao šampion BiH sa dva različita kluba.

Šefe, srećan rođendan!


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška