1199 Objavljeno 22 jul 2021 Autor: Zoran Kalinac

Jedanaest takmičarskih dana obilježilo je ovogodišnji peti po redu Međunarodni turnir u malom fudbalu ''BRAVO 2021'' u organizaciji Udruženja građana ''Naša Sava''.

Na turniru je ukupno nastupilo 40 ekipa, 24 u seniorskoj konkurenciji i 16 u kategoriji radničke igre. Gradiška publika svakodnevno je mogla uživati u čarolijama malog fudbala, a nakon godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa tribine na terenu Srednje stručne i tehničke škole gotovo svaki dan bile su ispunjene do posljednjeg mjesta.

Seniorske ekipe bile su raspređene u šest grupa po četiri tima, tako da se igrao isti sistem takmimčenja kao 2019. godine, jedna grupa jedan dan, s tim što je bilo izuzetaka zbog turnira u Novoj Topoli. Kako je turnir odmicao, tako su se izdvajali favoriti. Dalje su prošle po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te četiri najbolja trećeplasirana tima. U osminifinala i četvrtfinalu nije bilo iznenađenja, pa su se među četiri najbolje ekipe turnira našli Arcadia Company, SU Drinić, Auto servis Bojanić i Mladi SDS Gradiška.

Ipak, u prvom polufinalu viđeno je malo iznenađenje s obzirom da je ekipa Auto servis Bojanić vrlo lako sa 5:1 savladala ekipu Mladi SDS Gradiška. Susret je obilježio Dušan Vukobratović koji je postigao het-trik, dok su po jedan gol upisali golman Nenad Vasić i najbolji strijlac turnira Slaven Kovljen. Utješni gol za SDS dao je Lazar Kovačević.

U drugom polufinalu, tj. 'finalu prije finala' po ocjeni gradiške publike, viđena je možda i najkvalitetnija utakmica turnira u kojoj su snage odmjerili Arcadia Company i Sportsko udruženje Drinić. Na kraju Banjalučani su bili spretniji i slavili sa 3:1. Sva tri gola za SU Drinić postigao je najbolji igrač turnira Igor Mirković, a za Arcadiu strijelac je bio Srđan Mrzić koji je postigao autogol.

U velikom finalu i ukupno 78. utakmici na ovogodišnjem turniru sastali su se Auto servis Bojanić i SU Drinić. Jedini gol koji je odlučio šampiona postigao je Slaviša Maksimović u četvrtoj minuti, te tako svom timu ''SU Drinić'' obezbjedio ček od 6 000 KM. Za najboljeg golmana proglašen je član pobjedničke ekipe Darko Milanović, futsal reprezentativac BiH.

Radničke igre

Novitet od ove godine, a kasnije će se ispostaviti kao pun pogodak, bile su ''Radničke igre'' koje su zamjenile dosadašnje takmičenje veterana. Ukupno 16 firmi bilo je raspoređeno u četiri grupe iz kojih su se po dvije najbolje našle u četvrtfinalu. U samu završnicu plasirali su se Mehanizmi B koji su sa 3:1 savladali Primu ISG u polufinalu, te Policijska uprava Gradiška koja je vrlo lako sa 6:0 sa turnira izbacila ekipu Bolnica Gradiška.

Tako su se u velikom finalu sastali Mehanizmi B i PU Gradiška koji su prije tog susreta snage odmjerili i u grupnoj fazi kada su Mehanizmi nakon preokreta slavili sa 2:1. Ipak u onoj puno važnijoj utakmici kvalitet više pokazali su članovi Policijske uprave Gradiška i na kraju slavili sa 3:0 i tako osvojili pehar najmenjen najboljoj ekipi u ovoj kategoriji.

Najbolji strijelac radničkih igara je Ognjen Škorić, dok je za najboljeg igrača proglašen Mladen Perić, takođe član PU Gradiška. Za najboljeg golmana proglašen je čuvar mreže ekipe Mehanizmi B Miodrag Babić.

Humanost na djelu

Kao i prethodnih godina i ovaj 5. Međunarodni turnir u malom fudbalu ''BRAVO 2021'' bio je humanitarnog karaktera. Sav prihod od prodatih ulaznica za finalno veče koje su koštale 2 KM, biće usmjeren za liječenje Miće Šuljka iz Gradiške koji hitno mora na transplataciju bubrega.

Takođe finalisti radničkih igara Mehanizmi B i PU Gradiška dio nagrade dali su u humanitarne svrhe za liječenje sugrađanina. Dio novca izdvojila je i ekipa Auto servis Bojanić.

Još jedna novina koja je ove godine turnir podigla na razinu više jeste to što su gledaoci širom svijeta imali priliku da u diretknom prenosu gledaju završnicu na Facebook stranici ''Micro Mreža'', koje je omogućio sponzor prenosa Restoran ''Sloga'' Čatrnja.

Generalni pokrovitelji turnira bili su grad Gradiška i ''Banjalučka pivara'', a organizaciju turnira pomogli su i ostali mnogobrojni sponzori i privrednici.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa