Auto Janković
327 Objavljeno 25 decembar 2020 Autor: Redžo Efendić

Kada govorimo o fudbalu kao „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“ neizostavno je da se spomenu Englezi i njihove lige.

„What else to do on Sundays“ kao jedan od slogana nižih liga u Engleskoj ili „Who Ate All the Pies?“ što su navijači pjevali u čast Williama Foulkea nekadašnjeg golmana Čelzija koji je bio debeo, jasno nam govori o tome koliko su Englezi strastveni ljubitelji fudbala, jer fudbal je za njih sve samo ne „sporedna stvar“. Ono što je specifično za fudbal u Engleskoj je i taj famozni „Boxing day“.

„Boxing day“ je naziv za kolo koje se igra 26. i 27. decembra, dakle odmah poslije Božića, a zanimljivo je i to što se tada fudbal igra samo u Engleskoj što nam još bolje govori o tome šta je fudbal u „očima“ Engleza. Ove sezone „Boxing day“ se dočekuje u doba pandemije i sa smanjenim brojem navijača na tribinama, ali to ne znači da neće biti zanimljivo. Možda se desi da se ponovi (rezultatski) Boxing Day iz 1963. kada je postignuto 66 golova u deset utakmica ili u prosjeku 6,6 golova po meču.

Tada je u nevjerovatnom meču između Fulhama i Ipswicha postignuto 11 golova, ali ni ostali mečevi nisu toliko zaostajali. Danas od klubova koji su igrali te 1963. sedam klubova više ne igra Premijer ligu, pa ni Ipswich čiji igrači su akteri te nevjerovatne utakmice sa Fulhamom gdje je postignuto najviše golova. Vrijedi spomenuti još jedan klub a to je Nottingham Forrest koji ne igra više Premijer ligu a poznat je po tome što je jedini klub koji je više puta bio šampion Europe nego nacionalni šampion. Sa svojim gradskim rivalom Notts Countyem oni su akteri najstarijeg derbija na svijetu. Sve ovo nam donekle daje uvid u to da je Englezima fudbal jako bitan još od davnina a pogotovo „Boxing day“.

Trenutna tabela Engleske Premijer lige.

Kada pogledamo današnju situaciju kao i klubove koji će igrati ovosezonski „Boxing day“ vidimo da i ove godine imamo nekoliko zanimljivih utakmica, prije svega tu je „Londonski derbi“ Arsenala i Čelsija, klubova koji su bez obzira na rezultate važan faktor u engleskom fudbalu u modernoj eri. Također tu su i derbiji Lestera i Mančester Junajteda ali i Vulvsa i Totenhema koji će privući veliku pažnju kao veliki spektakli s obzirom na rezultate i ambicije tih klubova ove sezone. Sve u svemu još jedan uzbudljiv „Boxing day“ nas očekuje uz nekoliko dobrih utakmica koje samo Engleska Premijer liga može da ponudi. Po nekima tu se lomi sezona i tad se ustvari odlučuje ko će biti šampion a ko ispasti jer je tempo i raspored utakmica zaista paklen pa nam ostaje samo da uživamo u dobrom fudbalu pored naših malih ekrana.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Centari civilnih inicijativa