579 Objavljeno 03 jul 2019 Autor: Micro Mreza

Poslije današnje redovne sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza RS, koja će početi u 12 časova u Banjaluci biće poznato kojih će deset prvoligaša 10. avgusta krenuti u bitku za bodove, ali i ko će se takmičiti u drugim i trećim ligama.

Iako je to odavno trebalo da bude riješeno, mnogi klubovi ovog ljeta imali su i imaju velikih finansijskih problema, tako da još postoje nedoumice i kod njih samih šta će biti u narednim danima. Jedino što je poznato uoči ove sjednice je da je šampion Druge lige, grupa zapad Jedinstvo iz Žeravice još ranije odustalo od takmičenja, a neizvjesna je i situacija sa Podrinjem, koje ima novčanih problema. Kompletna uprava prvoligaša iz Janje podnijela je ostavke, a još se ne zna ko će u narednom periodu rukovoditi klubom, kojem bi ovo trebalo da bude deveta sezona u eliti Srpske.

- Godinama unazad grad Bijeljina nam smanjuje sredstva iz budžeta, koja su nekada iznosila i 100.000 maraka, da bi u prethodnoj godini to bilo samo 30.000. Ostalo smo “navlačili” donacijama od prijatelja kluba i generalnog sponzora “Steko centra”, koji je i dalje uz nas. Međutim, sve je teže. Teško je reći u ovom trenutku šta će biti, ali sam siguran da nećemo odustati i da ćemo nekako uspjeti pronaći put da ostanemo u prvoligaškom društvu, jer sve ostalo bi bila prava utopija - naglasio je bivši predsjednik Podrinja Mirsad Trnovac.

Ako tim iz Janje ostane u prvoligaškom društvu, onda je ostalo neupražnjeno 10. mjesto, koje će najvjerovatnije pripasti Tekstilcu, prvoj ekipi “ispod crte” prošle prvoligaške sezone, mada je poznato da su i Drina i Sutjeska u savez uputili dopise u kojem traže da bude poništena odluka o skraćenju prvoligaškog društva i da ono i u sezoni 2019/20. broji 12 članova. To će prema najavama ostati njihova želja, jer je skoro sigurno da će Prva liga brojati deset klubova koji će igrati trokružno.

Pored Jedinstva još neki klubovi, koji su bili šampioni u nižim rangovima izrazili su želju da ne igraju viši rang, kao što su Trebava iz Osječana i Kozara iz Turjaka. Zato se očekuje prava bura na sjednici IO FSRS, u kojem sjede delegati svih sedam područnih saveza.

Liste

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske danas će usvojiti i liste delegata, sudija i kontrolora suđenja Premijer lige BiH iz Republike Srpske. Biće poznata i lista sudija i kontrolora suđenja Prve, drugih i regionalnih liga FSRS za novu takmičarsku sezonu. A, biće usvojen i kalendar takmičenja za Prvu, druge i treće lige.

/Glas Srpske/

Auto Janković