663 Objavljeno 13 april 2020 Autor: Micro Mreza

Predstavnici Fubalskog saveza BiH i klubova u srijedu će da održe video konferenciju na kojoj će tema da bude sezona koja je prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Početak konferencije je u 14 časova, a na dnevnom redu će se naći trenutni status takmičenja Premijer lige i završnice Kupa BiH, odnosno moguće opcije za nastavak.

Klubovima će da bude prezentovano FIFA cirkularno pismo u vezi sa ugovornim pitanjima i prelaznim rokovima, te Postupak licenciranja klubova.

Pod tačkom ''Razno'' naći će se:

a) zajednička inicijativa klubova i Saveza prema entitetskim vladama i Vijeću ministara u vezi sa uključivanjem klubova u program finansijske pomoći;

b) razmatranje drugih opcija i načina pomoći fudbalu u BiH, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih situacijom zbog COVID-19, piše na zvaničnom sajtu FS BiH.

Od ranije su u opticaju dva termina za nastavak šampionata, a to su 17. i 24. maj, što znači da bi ostatak sezone trebalo da se odigra po sistemu vikend-srijeda, piše Srpskainfo.

Bez publike do kraja sezone


U idealnom scenariju Premijer liga BiH biće nastavljena početkom maja. Utakmice baraža za EURO reprezentacija BiH mogla bi igrati u septembru i oktobru ili u novembarskom terminu u roku od pet dana, rekao je gensek FSBiH Adnan Džemidžić.

U srijedu će čelnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) i predstavnici premijerligaških klubova održati video konferenciju na kojoj će, između ostalog, pričati i o eventualnom nastavku sezone, prekinute pandemijom koronavirusa.

"Klubovima ćemo ponuditi tri opcije za nastavak sezone, u zavisnosti kako se bude odvijala situacija sa pandemijom koronavirusa. Želimo čuti njihova razmišljanja. Otvoreni smo za svaku diskusiju, ali koja neće ići na štetu klubova, odnosno na prvom mjestu u svakoj od opcija biće zdravlje igrača, trenera i rukovodilaca ekipa, službenih lica utakmica. Dakle, fudbal će se igrati, ali kada se za to stekne uslov, na osnovu kojeg će prvenstveno biti osigurano zdravlje svih aktera utakmica. Ono što je jasno već sada, ako se sezona bude mogla završiti, neupitno, utakmice će se igrati bez publike kako bi rizik od eventualnih novih zaraza bio mnogo manji", rekao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH Adnan Džemidžić, piše mondo.ba.

Auto Janković