2168 Objavljeno 19 oktobar 2019 Autor: Zoran Kalinac

Neoformalna grupa građana iz Gradiške danas je u parku pored Osnovne škole ''Danilo Borković'' na Senjaku počela realizaciju projekta ''Street workout teretana'', koja će biti nešto drugačija u odnosu na onu kod Osnovne škole ''Vasa Čubrilović''.

Mladi okupljeni oko ove misije prije pola godine su od samog dijaloga do realizacije prošli sve potrebne procedure kako bi svoju ideju sproveli u djelo. Inicijator prve ''Street workout teretane'' u najvećem gradiškog prigradskom naselju bio je Dušan Ristić, kojem su u samom startu pomoć i podršku pružili brojni sugrađani na čelu sa neformalnim klubom Street workout-a iz Gradiške.

''Prije nekih šest mjeseci došli smo na ideju da u nekoj od mjesnih zajednica napravimo prvu ljetnu teretanu, a odlučili smo se za najveću gdje do sada nije bila teretana na otvorenom. Momci iz Street workout-a su nas podržali, a ovo je upravo njima prvenstveno i namjenjeno'', kaže za ''Micro mrežu'' Dušan Ristić.

Podrška fondacije Mozaik

''Projekat smo uradili uz pomoć Mozaik lonac organizacije, kojoj smo se obratili i napisali projektni prijedlog i na našu inicijativu potpisali memorandum o saradnji za naredne četiri godine, gdje će svake godine iz budžeta grada i Mozaika biti izdvojeno 1500 KM za pet projekata, dakle 7500 maraka za ovakve ili slične projekte na području cijelog grada'', ističe za ''Micro mrežu'', inicijator ideje Dušan Ristić.

Park će biti namijenjen za rekreativno ili profesionalno bavljenje ovim vidom sporta. Inače, Street workout je relativno nov način vježbanja koji se prvi put javlja 80-ih godina u Americi, da bi se kasnije prenio u Evropu, i tu počinje njegova ekspanzija. U principu, radi se o kombinaciji gimnastike i akrobatike na otvorenom, sa dodatnom dozom razmišljanja osobe koja nastupa, gdje njegov nastup prerasta u slobodan stil koji postaje atraktivan i puno zabavniji nego klasična gimnastika. U Street workout se mogu upustiti apsolutno svi, bez obzira na pol, godište i fizičku pripremljenost.

''Organizovali smo neformalni Street workout klub u Gradišci koji trenutno broji osam članova. Danas smo tu da pomognemo u realizaciji ovog projekta i moram priznati da se mi mnogo radujemo izgradnji ove ljetne teretane, jer u gradu nema toliko funkcionalnih parkova. Nakon parka ''kod Vase'', uskoro će biti i ovaj drugi, pa će svi građani imati mnogo više opcija'', dodaje Jovan Janković, član gradiškog Street workout kluba.

Proljeće u znaku novih radova

Naredne godine u planu su mnoge aktivnosti u ovom dijelu grada na Savi. U planu je da park dobije i svoju ogradu, te dodatne sprave sa mehanizmom gdje će posjetioci imati mogućnosti da isprobaju mnogo više kombinacija vježbi i nekih drugih oblika tehnike ovog sve popularnijeg sporta.

''Veliko hvala Mozaiku i Gradskoj upravi na lokacijskom omogućavanju da se to ovdje napravi, MZ Senjak i privrednicima koji su pomogli u ovoj organizaciji, GP Beton, Čekić, stolarija Bajić i naravno bravarska radnja Šestić koja je pomogla u izgradnji, te Portalu ''Micro mreža'', na tome što promoviše ovako lijepe stvari u našem gradu'', poručio je na kraju Dušan Ristić.

Otvorena dvorana na Senjaku imaće mnogo značaja za sam grad jer će biti izgrađena pored osnovne škole i stambenih zgrada gdje svakodnevno boravi veliki broj djevojčica i dječaka. Mladi sportisti moći će na Senjaku da nauče osnovne vježbe za razvijanje kako fizičkog, tako i psihičkog zdravlja, te da steknu zdrave navike koje će im zasigurno poboljžati život.

Auto Janković