1037 Objavljeno 10 mart 2018 Autor: Vidoslav Đurđević

Juče je svečano otvoren kvalifikacioni turnir Evrolige košarke u kolicima u SD “Borik”.

Govor i pozdravnu riječ,  takmičarima, rukovodstvu klubova i mnogobrojnim gostima uputio je predsjednik KKI “Vrbas” Marinko Umičević.Salvu aplauza izazvao je promoter  turnira legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić.Učešće u otvaranju je uzeo i tehnički delegat IWBF gospodin Aron Markowic te pomoćnik resornog ministra gospodin Dragan Jaćimović i na kraju gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, koji je i proglasio ovaj turnir otvorenim.Poznato je da će pobjednik ovog turnira postati učesnik fajnal fora u Španiji pa je ulog zaista bio veliki.

Silan start KKI „Vrbas“

Članovi Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“ pobjedom protiv Turk Sella 81:62 počeli su kvalifikacioni turnir Evrolige.Moramo napomenuti da su dva prethodna susreta  oba puta bili bolji gosti iz Turske pa su banjalučlani tražili način da im se pobjedom revanširaju. Osjetio se veliki grč na samom početku utakmice jer važnost turnira kao da je bila razlog vrlo neprecizne igre u prvim minutama utakmice.

Prve minute utakmice pripale su  je turskoj ekipia koji su u tri navrata imali „plus četiri“: 4:0, 6:2 i 10:6. Nakon toga su se domaći „probudili“ te su u sjajnom finišu prve četvrtine došli do 22:16. Još dominantniji igrači trenera Gorana Matića bili su u drugoj četvrtinu u kojoj su rivalu dozvolili da ubaci svega sedam pogodaka, te su na odmor otišli sa ubjedljivih 45:23.

Ništa se posebno nije promjenilo ni u nastavku susreta. Čak su Banjalučani u dva navrata vodili sa velikih 26 poena razlike (51:25 i 75:49). Na kraju bilo je 81:62 uz 22 poena Ademira Demirovića, dok su po 18 dali sjajni Elvir Modronja i Ante Štimac, a Mufid Čejvan je meč završio sa 16 pogodaka. Ostali strijelci za pobjednički sastav bili su: Igor Ignjatović, Dragan Sikima i Adnan Šečić koji su dali po dva poena, a jedan Ivica Vujica.

U poraženom sastavu najefikasniji bio je Murat Ekši sa 29 poena, a Ahmet Akdeniz ubacio je 17 pogodaka.

„Vrbas“ deklasirao Francuze

KKI „Vrbas“ ostvario je i drugu pobjedu na kvalifikacionom turniru Evrolige. Nakon što su dobili Turk Cell Banjalučani su ovog puta deklasirali Marsej sa 84:48 i na dobrom putu su da osvoje prvo mjesto i da se plasiraju na fajnal-for.

Francuzi su bolje otvorili utakmicu i poveli su sa 4:0 i držali se koliko-toliko u prvoj četvrtini koja je završena sa 13:13. A, onda su se zahuktali domaći koji su poslije 20 minuta igre imali prednost od 12 poena razlike (37:25). Nisu ni tu stali, zaigrali su još bolje i prosto su rešetali koš protivnika. Na kraju je „Vrbas“ slavio sa više nego ubjedljivih 84:48 i mnogo mirnije dočekaće preostala dva okršaja na ovom takmičenju.U drugoj četrvrtini došlo je do sudara našeg Ante Štimca i jednog frasncuskog igrača pa je Štimac ostao ležati na terenu sa bolnim grimasama na licu . Pozvana je hitna medicinska služba a na sreću svih prisutnih Štimac se pridigao pa i ušao u igru  u posljednjoj četvrrtini.

Kod domaćih najraspoloženiji je bio Mufid Čejvan  koji je postigao 28 poena Ademir Demirović je dao 16, Elvir Modronja 12, Ivica Vujica 5, Nenad Ritan 4, Igor Ignjatović, Dragan Sikima, Enes Kamberović dali su po dva pogotka, a jedan je upisao Adnan Šečić. Kod gostiju Manu Gomez je ubacio 16 poena, dok je četiri manje dao Žan Alpin.

Treba istaći da su domaći imali veliku podršku sa tribina dvorane „Borik“. Na ova dva trijumfa čestitao im je legenda YU košarke Zoran Slavnić, a potom i još jedna bivša sjajan košarkašica Slađana Golić, predsjednik kluba Marinko Umičević, direktor JUSC „Borik“ Manojla Zrnić, dugogodišnji košarkaški radnik Nebojša Kuštrinović i drugi.
Rezultati dosad odigranih mečeva: KKI „Vrbas“ – Turk Cell 81:62, Flink Stons – Marsej 53:46, KKI „Vrbas“ – Marsej 84:58.

Sutrašnji program počinje u 9 časova utakmicom: Marsej – Turk Cell, KKI „Vrbas“ – Flink Stons (11.15 časova), Paktum Kilce – Marsej (13.30), Turk Cell – Flink Stons (15.45) i KKI „Vrbas“ – Paktum Kilce (18 časova).

 

Auto Janković