983 Objavljeno 15 april 2018 Autor: Vidosav Đurđević

KKI „Vrbas“ pobjednik je Kupa BiH za ovu godinu, jer su juče  Zenici u jednoj teškoj i incidentnoj utakmici pobijedilli Zmaj sa ubjedljivih 77:68. Dramu su napravile sudije koje to ustvari nisu bili već inicijatori mnogih spornih situacija koje su kulminirale u poslednjoj četvrtini kada je došlo do desetminutnog prekida meča. U tom momentu neko koga i ne treba zvati sudijom  je iz čista mira počeo da daje lične i tehničke greške našim igračima Demiroviću, ,Švraki, Štimcu, jer mu je valjda smetao rezultat koji je u tom momentu bio  plus deset za naš tim. Taj sudija, koji to ubuduće ne smije biti je Zeničanin Pelja Esad, koji je sa sestrom Nadijom Pelja i iskusnim Pašalićem činio sudijsku trojku koja je uprljala čast ovog poziva.Brat i sestra Pelja ili ne znaju pravila ili su namjerno provocirali igrače Vrbasa, vrijeđali ih psovali, prijetili riječima “Šta hoćeš  ovo je moj grad i radim šta hoću”

Zapisnički sto je jedna neobična priča koji u 22. minutu utakmice pokažu da igrač broj 14 u ekipi Zmaja ima četiri lične greške, a kada je u 32. minutu napravio novi dakle peti prekršaj oni pokazuju da mu je to treći. Drugi primjer nepoštenog rada je kada su igraču" Vrbasa" Modronji koji je bio i najbolji igrač utakmice poslije prve lične pokazuju da mu je to treća a kada je napravio novi prekršaj da mu je to peta. Reagovali smo na to i jedva ispravlili nanijetu nepravdu u nekoliko slučajeva. Delegate utakmice dr Harun Drljević  nije reagovao na sve ove provokacije već je samo u pauzi poluvremena prišao rukovodstvu KKI Vrbasa i počeo da se pravda kako nije mogao dobiti bolje i iskusnije sudije, kao da je znao da će doći do incidenta..

Utakmica je počela nervozno, a već od prvog minuta sudije su počele da kroje pravdu koja na to nije ni ličila ni podsjećala jer su mnogobrojnim greškama stvarali  veliku nervozu.Ipak, iako izloženi provokaciji KKI "Vrbas" je prvu četvrtinu dobio sa 16:12, druga je završena sa 16:23 za "Zmaj" pa se na veliki odmor otišlo sa tri poena prednosti za ekipu iz Gradačca

U trečem dijelu igre "Vrbas" se razigrao pa ju je dobio sa 27:16 i prešao u vođstvo od osam poena razlike. U ovoj četvrtini Elvir Modronja je pokazao da je veliki igrač jer je poslije provokacija sudija nad Švrakom i Demirovićem preuzeo odgovornost i na kraju postigao 28 poena i proglašen je najboljim akterom 23. finala Kupa BiH.

Poslednja četvrtina je bila prava drama jer iz sekunda u sekund igrači Vrbasa su bili izloženi ničim izazavanom gnjevu sudija, pa je u jednom momentu rukovodstvo kluba bilo spremno da povuče ekipu sa terena, iako su tada mali rezultatsku prednost od deset poena.Sudija Pelja je isključio poslije neopravdanih tehničkih grešaka Demirovića, Švraku i Štimca i udaljio ih sa terena.

Ostaje žal i načinjena je šteta što su utakmicu pokvarili arbitri iz Zenice, prije svih Esad Pelja koji je sve činio da spriječi igrače „Vrbasa“ da dođu do pehara u čemu nije uspio. Nisu se proslavila ni lica koja su sjedila za zapisničkim stolom koja su takođe greškama doveli meč do usijanja. Ono sto je najvažnije, a to je, „Vrbas“ je pobjednik Kupa BiH!

Recimo da je naš tim u jednoj od najtežih utakmica u poslednjoj deceniji nastupio u sastavu Ignjatović 3, Duvnjak, Sikima 6 ,Štimac 3, Nedić, Modronja 28, Brkić, S. Šimić,, Ritan, Demirović 11, Ćejvan 17, Švraka 9 poena.

„Ovo što smo doživjeli od sudija u Finalu kupa BiH nije sport već čista provokacija i otimačina molimo da se ubuduće povede račun ko će suditi  ovakve ali i sve ostale mečeve a ne da se uzmu neiskusne pa slobodno kažemo i nedovoljno odgovorne sudije. Šteta je po košarku i sport inače što se nekim pojedincima dopušta da budu djelioci pravde a oni postanu kamen spoticanja i glavni akteri koji kreiraju krajnji rezultat Mi smo danas bili jači i od jakog protivnika Zmaja i sudija pa i delegata koji nije ništa preduzeo da zaštiti igru. Poručujemo da se ovo nikada ne smije ponoviti, jer je sramotno i nečasno,“ rekao je po završetku susreta Luka Jeličić podpresjednik KKI Vrbasa i dodao i da nema potrebe sa se na sportskom terenu kroje rezultati po nečijoj želji i volji.

Auto Janković