324 Objavljeno 07 januar 2020 Autor: David Pavlović

Najpopularniji kolektivni sport u januaru već godinama u nazad je rukomet.

Za razliku od košarke i fudbala, ljubiteljima reprezentativnog rukometa je dovoljno da sačekaju januar i uživaju u prvenstvima, a to su po tradiciji neparnim godinama Svjetska prvenstva, a parnim Evropska prvenstva.

Sutra počinje 14. po redu Evropsko prvenstvo za rukometaše specifično po mnogo čemu. Prvi put se održava u tri države, a to su Austrija, Norveška i Danska. Prvi put istoriji će na njemu nastupiti reprezentacija Jugoslavije, ali ne kao jedna cjelina, već će se na turniru naći svi njeni ostaci. Prvi put će na Evropskom prvenstvu u rukometu zaigrati reprezentacija Bosne i Hercegovine. Na kraju još jedna novina, prvi put će na jednom Evropskom prvenstvu u rukometu nastupiti 24 reprezentacije.

Turnir traje do 26. januara kada ćemo u Stokholmu dobiti novog šampiona Evrope.

Pored Bosne i Hercegovine svoj debitantski nastup na ovom prvenstvu imaće i selekcije Letonije i Nizozemske (Holandije). Ekipe su podijeljenje u šest grupa po četiri tima, a prve dvije reprezentacije izboriće plasman u narednu rundu.

Grupa A (Grac)

Nama najvažnija i najinteresantnija grupa igraće se u ne tako dalekom Gracu. Žrijeb je odlučio da se u gradu balkanskih studenata i gastarbajtera nađu reprezentacije koje će se tamo osjećati kao kod kuće: Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bjelorusija.

Kao najveći favorit ove grupe je najuspješnija regionalna reprezentacija Hrvatske. Ekipa predvođena legendarnim Linom Červarom i pored nešto lošijih rezultata na pripremama i "uzburkanih" strasti zbog nepozivanja Manuela Štrleka za očekivati je da bez većih problema obezbjedi prvo mjesto u "slovenskoj" grupi. Hrvatsku predvode iskusni Horvat, Karačić, Musa, Duvnjak, Stepančić, Marić, Šego... Hrvati nekoliko godina već nisu rukometna svjetska sila, a ovo EURO će im biti prilika da sa spojem mladosti i iskustva pokušaju ponovo da se vrate na podijum.

Rukometna reprezentacija Srbije prema očekivanjima bi trebala da u prvom kolu protiv Bjelorusije odlučuje svoju sudbinu o prolasku u naredni krug. Srpska javnost godinama već čeka dobar rezultat rukometaša, ali sem srebra 2012. na domaćem terenu sve ostalo pada u zaborav. Teško izboren plasman na prvenstvo i loši rezultati na pripremama ne daju mnogo nade navijačima, ali se nadamo da će Vujić, Đukić, Ilić, Zelenić, Marsenić... na čelu sa selektorom Peruničićem sve nas konačno pozitivno iznenaditi.

Bjelorusi su u stanju da iznenade svaku ekipu, dok se Crnogorcima daje najmanje šansi za prolazak s obzirom da su na dosadašnjih 15 utakmica koliko su odigrali na Evropskim prvenstvima upisali jedan remi na svom debiju 2008. i 14 uzastopnih poraza.

Raspored utakmica

9.januar

Srbija - Bjelorusija 18:15h
Hrvatska - Crna Gora 20:30h

11.januar

Hrvatska - Bjelorusija 18:15h
Srbija - Crna Gora 20:30h

13.januar

Crna Gora - Bjelorusija 18:15h
Srbija - Hrvatska 20:30h

Grupa B (Beč)

U grupi B, koja se igra u Beču smještene su selekcije domaćina Austrije, Češke Republike, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.

Domaćina sa klupe predvodi legendarni slovenački rukometaš Aleš Pajovič uz čije se vođstvo domaćini nadaju ponavljanja rezultata od prije deset godina kada su kao osvojili deveto mjesto na svom terenu.

Makendonci predvođeni jednim od najboljih strijelaca svjetskog rukometa Kirilom Lazorovim su prvi favoriti ove grupe. Druga evropska titula rukometaša Vardara osvojena u junu mjesecu prošle godine podigla je ponovo rukometnu euforiju u gornjem i srednjem Povardarju. Makedoncima je najbolji rezultat peto mjesto 2012. u Srbiji.

Česi dolaze kao aktuelni osvajači šestog mjesta sa prošlog prvenstva u Hrvatskoj, a prva utakmica sa Austrijancima bi trebala biti njihova najvažnija u prvom krugu takmičenja.

Ukrajina je nakon deset godina ponovo na velikom takmičenju, predvođenja većinom igrača iz domaćeg prvenstva spada u autsajdera ove grupe.

Raspored:

10.januar

Češka Republika - Austrija 18:15h
Sjeverna Makedonija - Ukrajina 20:30h

12.januar

Češka Republika - Sjeverna Makedonija 18:15h
Austrija - Ukrajina 20:30h

14.januar

Austrija - Sjeverna Makedonija
Ukrajina - Češka Republika

Grupa C (Trondhajm)

Selimo se u norveški Trondhajm na pregled grupe C.

Nakon što su konačno prije dvije godine u Zagrebu "razbili" maler gubitnika Evropskih prvenstva, rukometaši Španije u Norvešku dolaze kao aktuelni evropski šampioni i jedni od glavnih favorita ovogodišnjeg kontinentalnog takmičenja.

Ekipa koji predvodi Ribera i dalje u svom timu ima Makedu, Entreriosa, Dujšebajeva, Sarmienta, Aginagaldea, Guardiolu i ostale, pa bi za njih ova grupa trebala predstavljati samo formalnost.

Ipak, da ne bude sve tako lako tu su i dvostruki evropski šampioni Nijemci na čijem čelu se i dalje nalazi Kristijan Prokop, a ekipu predvode Genshajmer, Vinček, Pekeler...
Nesreću da se u grupi sa dvije rukometne sile nađu imali su debitanti na ovom prvenstvu Letonija i Holandija.

Ove dvije reprezentacije su sastale u okviru kvalifikacija, a svako je upisao po jednu pobjedu na domaćem terenu.

Raspored:

9.januar

Njemačka - Holandija 18:15h
Španija - Letonija 20:30h

11.januar

Letonija - Holandija 18:15h
Španija - Njemačka 20:30h

13.januar

Letonija - Njemačka 18:15h
Holandija - Španija 20:30h

Grupa D (Trondhajm)

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put će nastupiti na najjačem kontinentalnom takmičenju. Pored teške finansijske situacije izabranici Bilala Šumana uspjeli su proći na prvenstvu u jakoj kvalifikacionoj grupi sa Češkom, Bjelorusijom i Finskom.

Žrijeb nije mazio "Zmajeve" pa ih je svrstao u grupu sa najdominantnijom rukometnom silom ovog vijeka, Francuskom, domaćinom i dvostrukim vicešampionom svijeta, Norveškom, te Portugalom.

Norveška i Francuska su apsolutni favoriti grupe te bi svaki drugi rezultat predstavljao senzaciju. Ali i pored toga biće lijepo vidjeti Burića, Ovčinu, Panića, Mandića, Grahovca, Terzića, Toromanovića, Karačića, Prcea i ostale na ovom velikom takmičenju.

Raspored:

10.januar

Francuska - Portugal 18:15
Bosna i Hercegovina - Norveška 20:30h

12.januar

Portugal - Bosna i Hercegovina 18:15h
Francuska - Norveška 20:30h

14.januar

Bosna i Hercegovina - Francuska 18:15h
Norveška - Portugal 20:30h

Grupa E (Malme)

Grupa "smrti" igraće se u Švedskoj, tačnije u Malmeu. U nju su smješteni svjetski prvaci Danci, Rusi, Islanđani i Mađari.

Kladionice svrstavaju Dansku u prve favorite turnira, pa stoga ne bi trebali imati problema u ovoj grupi, ako uzmemo da će imati domaćinsku atmosferu jer je Malme udaljen od Kopenhagena svega 25 kilometara.

Ostale tri reprezentacije nisu briljirale na pripremnim utakmicama. Rusija i Mađarska su igrali u istoj kvalifikacionoj grupi, Mađari su slavili u gostima dok je meč u Erdu završen bez pobjednika. Svoj treći susret u posljednjih godinu dana imaće već u subotu u prvom meču grupe E.

Raspored:

11.januar

Rusija - Mađarska 16:00h
Danska - Island 18:15h

13.januar

Island - Rusija 18:15h
Danska - Mađarska 20:30h

15.januar

Island - Mađarska 18:15h
Rusija - Danska 20:30h

Grupa F (Geteborg)

Nakon 18 godina ponovo su domaćini Evropskog prvenstva i obilježavaju isto toliko godina od posljednje titule. Jedini su domaćini ovog prvenstva koji ima mogućnost da sve utakmice do finala igra pred svojim navijačima i konačno dočeka titulu. Reprezentacija Švedske moraće prvo da se obračuna sa Slovenijom, Švajcarskom i Poljskom na putu do naredne stepenice Evropskog prvenstva.

Da se ovo prvenstvo desilo prije samo pet, šest godina uz Švedsku kao velikog favorita ove grupe bismo dodali i Poljsku. Međutim od kada su Poljaci na domaćem terenu 2016. u odlučujoj utakmici doživjeli debakl od Hrvatske( poraz 14 razlike), nisu se oporavili, a teško da će se to desiti i na ovom prvenstvu. Porazi u pripremnim utakmicama upućuju na to da će se Poljska već nakon tri meča vratiti kući.

Švajcarska je u kvalifikacijama pomrsila račune Srbiji, pokušaće to da uradi i Sloveniji, koju predvodi nekadašnji selektor Srbije, Ljubomir Vranješ. Šveđani i Slovenci su favoriti za prolaz ove grupe.

Raspored:

10.januar

Slovenija - Poljska 18:15h
Švedska - Švajcarska 20:30h

12.januar

Švajcarska - Slovenija 18:15h
Švedska - Poljska 20:30h

14.januar 

Švajcarska - Poljska 18:15h
Švedska - Slovenija 20:30h

Prve dvije ekipe iz grupa A,B i C formiraće u drugom krugu grupu 1, koja će se igrati u Beču od 16. do 22.januara (4 kola). Dok će prve dvije ekipe iz D, E i F igrati grupu 2 u Malmeu.

Iz tih novoformiranih grupa prve dvije reprezentacije prolaze u polufinale i odlaze na završnicu koja će se igrati u Stokholmu.

Prenos utakmica možete pratiti na kanalima Arene sport i BHT 1, kao i sve aktuelnosti možete čitati na našem portalu.