142 Objavljeno 15 april 2020 Autor: Micro Mreza

Ženski rukometni klub Knežopoljka je postao sinonim sistemskog i pravilnog rada sa mlađim kategorijama, a takva hijerarhija godinama daje rezultate. Ipak, prava nagrada stigla je u vidu plasmana u Premijer ligu BiH.

Šampionska titula u Prvoj ligi Srpske dodijeljena je Dubičankama usljed prekida šampionata zbog pandemije virusa korona, a one su u trenutku prekida imale maksimalnih 21 bod, šest više od rivalki iz Doboja. S obzirom na to da su glavne uzdanice trenera Bojane Rodić djevojčice rođene 2004. godine i mlađe, ovo je veliki uspjeh, ali i mač sa dvije oštrice jer Premijer liga zahtijeva više iskustva. Ipak, Dubičanke neće propustiti priliku da se oprobaju u eliti.

''Već na polusezoni smo polako počeli da se pripremamo za taj korak, a prekid prvenstva je samo ubrzao naše djelovanje. Imamo nekoliko mjeseci da vidimo šta i kako. Znam samo da ćemo se boriti kako znamo i umijemo. Pokušaćemo da dovedemo dvije, tri iskusnije igračice i vjerujem da bismo s njima uspjeli da stignemo do cilja, koji je za prvu sezonu opstanak'', rekla je Rodićeva.

S obzirom na to da u klubu radi stotinjak djevojčica, od onih najmlađih do seniorki i da su sve kategorije apsolutni vladari u Srpskoj i BiH, osim 2002. godišta, koje je zauzelo treće mjesto na prvenstvu, Dubičani ne moraju da brinu za budućnost.

''Prije nekih četiri, pet godina posložili smo stvari onako kao treba i zasukali rukave. Primijenili smo sistem koji već godinama forsiraju kolege iz Hrvatske i mogu da kažem da sam prezadovoljna kako sve funkcioniše. Najbolji strijelac prvog tima je Lara Stanić, koja još nije napunila 14 godina, a nosilac igre je već iskusna Adrijana Rogić, koja ima 19 godina. Djevojke koje su 2006. godište ne znaju za poraz dvije godine, a mnogo očekujemo i od generacije 2009'', rekla je Rodićeva.

Osim nje, u klubu rade još Lena Kovačević, koja je privremeno odsutna, te Mira Jošanović i Biljana Rodić Kos.

''Vrlo bitno je da u klubu radi školovan kadar. To je, uz finansije, čini mi se najveći kamen spoticanja razvoja ovog sporta kod dama, iako se u posljednjih nekoliko godina vide pozitivni pomaci. Ozbiljno se radi u Banjaluci i Zavidovićima, a u još nekoliko klubova su shvatili suštinu, pa očekujem da godine koje dolaze budu mnogo bolje za ženski rukomet'', zaključila je Rodićeva.

Dva premijerligaša u Dubici


Kako je ŽRK Dubica već nekoliko sezona u Premijer ligi, iduća sezona donijeće nam i gradski derbi koji će sigurno biti vrlo zanimljiv.

''Mislim da postojanje dva kluba u ovako malom gradu nije opravdano, ali neka svako radi kako misli da je najbolje. Sa druge strane, djevojke mogu da profitiraju iz ove situacije jer konkurencija izvlači ono najbolje'', rekla je Rodićeva.

/Glas Srpske/