1208 Objavljeno 12 februar 2021 Autor: Micro mreža

Na upravo održanom državnom „M-tel lap top takmičenju“ aplikacija Kenana Mahmutagića „By Healthy“ ušla je izbor pet najboljih na nivou BiH. Kenan je odličan učenik drugog razreda Tehničke škole iz GradiškeU izradi aplikacije pomagao mu je vršnjak i drug iz osnovne škole iz Dubrava Sandi Čolpa, a sve se odvijalo pod mentorstvom profesora informatike Mladena Vidovića.

„Aplikacija ima razne savjetnike, podsjetnik za tablete, društvenu mrežu kojom korisnici mogu da razmjenjuju iskustva o bolestima, rubrike covid 19, vježbe za mršavljenje, savjete za prevencije bolesti i mnogo drugih funkcija. Aplikacija je namijenjena svim generacijama, ali je ipak malo više dizajnirana za starije korisnike“, rekao je Mahmutagić.

Radovan Marjanović, jedan od profesora programerstva u ovoj školi, kaže da je Kenanov i Sandijev uspjeh veliki, jer  su se takmičili u žestokoj konkurenciji i sa učenicima srednjih škola iz Doboja, Mostara, Banja Luke i Modriče napravili su najbolje aplikacije.

„Tu su učenici koji hoće da uče, profesori koji hoće da rade i odlični uslovi za rad. Gode nam ovakve nagrade, ponosni smo na naše učenike“, rekao je profesor Marjanović.

Uspjesi nisu slučajni jer stižu u kontinuitetu

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole u Gradišci kaže da se uspjesi u ovoj školi dolaze u kontinuitetu što je znak dobrog ambijeta.

„Ovo je odličan podstrek za dobre učenike koji dolaze u našu školu, ali i za same profesore. Naša škola je uspostavila odličnu saradnju sa 37 subjekata, od toga sa pet u dualnom sistemu obrazovanja, sa nevladinom organizacijom GIZ, Vladom Švajcarske i drugima. Koristimo i projekte prekogranične saradnje i to se reflektuje kroz ove uspjehe. Kenan i Sandi  su najbolji dokaz da radimo ispravno“, rekao je direktor Vlado Tomić.

Kenan Mahmutagić lani je nagrađen za aplikaciju namijenjenu srednjoškolcima. Planira nove aplikacije komercijalnog tipa i moderne igrice. Sa Sandijem je drugar iz osnovne škole, komšije su u naselju i obojica se s pravom nadaju još većim uspjesima. Prva prilika za to im je regionalno takmičenje sa učenicima iz Srbije i Crne Gore, na kome će braniti boje svoje škole i naše zemlje.

/Boško Grgić /Mojabanjaluka.info/

Testing centar Gradiška