477 Objavljeno 03 jun 2022 Autor: Bojan Trgić

Mladi Evropski Ambasadori (Young European Ambassadors) ili YEAs čine mrežu mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), koji dolaze iz različitih sredina, ali svi dijele zajedničku viziju – živjeti omladinski aktivizam kojeg smatraju najmoćnijom snagom za postizanje društvenih promjena. Upravo je u ovakvom programu učešće uzela mlada Gradiščanka, Anastasija Katić, koja je bila najbolji volonter u prethodnoj godini u Gradišci.

Kako kaže mlada Anastasija, ovaj program je zaista koristan i osim druženja sadrži mnoštvo edukacija koje su itekako korisne mladim ljudima.

"Ja sam zhvaljujući udruženju "Most" čiji sam volonter uspjela da budem dio ovog programa. Koliko je značajan ovaj program govori i činjenica da smo mi imali edukacije iz oblasti medijske pismenosti, borbe protiv govora mržnje, seminare o društvenim mrežama, ljudskim pravima i brojnim drugim korisnim stvarima, značajnim za moderna evropska društva."

 

Katićeva kaže da su ove edukacije maksimalno prilagođene mladima i da se odvijaju kombinovano, putem aplikacije "ZOOM" i uživo. Kako dodaje, ovaj program joj je puno pomogao da uoči kako rade svjetske diplomate na rješavanju određenih problema.

"Mi smo uz naš zajednički rad na rješavanju određenih problema, kroz davanje konkretnih prijedloga imali priliku i da razgovaramo sa predstavnicima Evropske Komisije, a Sara Jo nam je vodila kampanju "Zaustavi mržnju, širi ljubav!". Što se tiče predavača, to su takođe stručnjaci iz određenih oblasti u zavisnosti koju oblast nam predavaju."

Ono što je važno za mlade, zaključuje Katićeva je da maksimalno koriste prilike koje im nude nevladine organizacije, jer putem njih mogu steći dosta neformalnog znanja, putovati i povezivati se savojim vršnjacima iz svih krajeva svijeta. 

Mreža Mladih Evropskih Ambasadora je zapravo projekat koji je kreiran od strane Evropske Komisije, a osnovan je 2020. kao dio Regionalnog komunikacijskog programa EU za zapadni Balkan.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković