Auto Janković
1512 Objavljeno 13 decembar 2017 Autor: Micro Mreza

Nije prošlo ni mjesec dana kako su mnogi studenti banjalučkog Univerziteta uselili u studentske domove, a već moraju da ga napuštaju. „Majka priroda“ se poigrala sa studentima i za jednu noć im odnijela krov nad glavom. Olujno nevrijeme koje prije dva dana zahvatilo Banjaluku, učilo je veliku materijalno štetu na tri od četiri studentska doma. Na sve to sinoćna kiša je upotpunila katastrofu, te su mnoge sobe poplavljene, a studenti evakuisani. Evakuacija se obavlja u prvom, drugom i trećem paviljonu SC ''Nikola Tesla'', studenti su u potrazi za novim smještajima,   za mnoge je organizovan prevoz do kuća, dok se šteta ne sanira.

Mnogi od njih nisu bili raspoloženi za razgovor, jasno šokirani i ogorčeni novonastalom situaciju. Oni koji su pričali s nama htjeli su da ostanu anonimni.

„ Ranije smo upozoravali o lošim uslovima u prvom i drugom paviljonu, obraćali se preko medija, niko nije ništa uradio. Sada kada je sve uništeno, sada je i ministar došao da nas posjeti, a kada je trebalo popraviti nije ga bilo.''- kaže jedan od sagovornika.

Drugi su pak malo ljuti na sebe zbog nekih svojih odluka.
„ Imam kod koga privremeno da se smjestim, htjela sam u treći paviljom zbog troškova, iako su mi govorili da idem u četvrti jer su bolji uslovi, ja ih nisam slušala, sada moram da bježim dok voda nije stigla i do mene“.- kaže jedna od studentica.

Kako to kod nas biva i u teškim trenucima, uvijek se nađe razlog za pjesmu i šalu, pa su nam ''izbjeglice'' kako sebe nazivaju studenti koji moraju da sele rekli: ,, Ovo je kao bajka ''Vuk i tri praščića'', i ovoga puta Vuk (vjetar) nije oduvao samo najnoviju kućicu (Četvrti paviljon)''.

Univerzitet je zvanično je donio odluku da nastave neće biti ove ni naredne sedmice.

"Nastava na svim fakultetima/Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, obustaljena je od 14. decembra 2017. godine, zbog vandredne situacije nastale zbog vremenskih nepogoda, koje su načinile veliku materijalnu štetu na studentskim paviljonima I, II i III Studentskog centra '''Nikola Tesla'', odlučeno je na današnjoj vandrednoj sjednici Proširenog kolegijuma UNIBL. Nastava je obustavljena do 22. decembra 2017. godine. Na sjednici je odlučeno da će Univerzitet u Banjaluci u narednih sedam dana u saradnji sa svim nadležnim institucijama preduzeti hitne mjere kako bi se riješiili nastali problemi. Formiran je Štab za koordinaciju u vanrednoj situaciji povodom vremenskih nepogoda čiji je zadatak da preduzme sve neophodne mjere i koordiniše rad sa svim nadležnim institucijama i organizacionim jedinicama Univerziteta u Banjaluci kako bi se riješio smještaj i prevoz studenata i kako bi se sanirale nastale štete na objektima Univerziteta u Banjaluci i studentskim paviljonima I, II i III."

Studentski parlament i Unija studenata Univerziteta u Banjaluci ranije su zatražili da se hitno pristupi rješavanju situacije u studentskim domovima u ovom gradu nakon što je olujno nevrijeme prouzrokovalo veliku materijalnu štetu na tri paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla".
Navode da je vjetar odnio krovove na ovim građevinama, da je kiša koja je padala prethodnu noć onemogućila normalno funkcionisanje i boravak studenata u sobama, da prvi, drugi i treći paviljon nemaju električnu energiju, kao i da je situacija posebno kritična u prvom i drugom paviljonu gdje je voda došla do prizemlja.

"Apelujemo da se nadležni organi i sve relevantne institucije hitno uključe u rješavanje ovog problema. Tražimo hitnu evakuaciju objekata i privremeno prekidanje nastave na svim fakultetima, te objašnjenje kako je došlo do ove situacije. Domovi su juče cijeli dan bili bez krova, i, iako se tokom prethodne noći očekivala kiša, niko ništa nije preduzeo u toku dana da spriječi katastrofu koja se desila", navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta i Unije studenata.
Studentski domovi oštećeni su juče u olujnom nevremenu koje je pogodilo Banjaluku. Vjetar je odnio krov sa paviljona, a kiša koja je počela da pada sinoć uzrokovala je poplavu.

U obavještenju skupštine studenata SC ''Nikola Tesla'' stoji:
,,Zbog vanredne situacije u paviljonima 1,2,3 vršiće se evakuacija svih studenata stanara iz ova tri paviljona. Za sve studente biće organizovan prevoz autobusima do grada u kojem stanuju. Oformljen je i magacin za stvari u čitaonici prvog paviljona tako studenti mogu i dolje ostaviti dio stvari. U slučaju dodatnih pitanja javite se na broj: 066/450-654; 066/524-050; 066/327-741.

Centari civilnih inicijativa