285 Objavljeno 27 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se danas, 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredjeljujući se za dan kada je 1945. godine osloboden Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Na jevrejskom dijelu Novog groblja u Banjaluci danas će biti položeni vijenci povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Članovi Jevrejske opštine Banjaluka i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, kao i svi prijatelji jevrejskog naroda već dugi niz godina obilježavaju dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj.

/Agencije/Nezavisne/

Auto Janković