1006 Objavljeno 23 jul 2021 Autor: Srna

Rad noćnih klubova i diskoteka u Crnoj Gori zabranjen je od danas do 2. avgusta, u skladu sa novim mjerama za suzbijanje pandemije virusa korona.

Novim mjerama zabranjene su i žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Direktor Instituta za javno zdravlja u Podgorici Igor Galić rekao je da se očekuje da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo početi da rade, ali samo za one koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, ili posjeduju negativan pi-si-ar /PCR/ test ili dokaz da su preboljeli virus korona, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Prema njegovim riječima, ni u jednom od tih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test, niti test na antitijela.

Galić je podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

''Zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera'', rekao je Galić na konferenciji za novinare.

On je dodao da, ukoliko se nastavi trend probijanja termina i izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će se preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike.

Galić je rekao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna, što je konstatovala i Svjetska zdavstvena organizacija, ali da se poziva na oprez.

''Shodno najavama i upozorenjima, Savjet za borbu protiv virusa korona reagovao je momentalno, nakon prvih signala, pa su tako usljed promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori mjere prilagođene situaciji na terenu'', pojasnio je Galić.

Nova pravila i na granici Slovenije

Vlada Slovenije odlučila je da migranti zaposleni u slovenačkim preduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati da pokazuju kovid-potvrde i testiraju se dva puta nedjeljno.

Potvrde o vakcinisanju i testiranje propisivala je ranija uredba, koja je zamijenjena novom, po kojoj strani radnici neće morati ni u karantin, prenosi Index.

To se odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše deset kilometara vazdušne linije od slovenačke granice.

Izuzeće od karantina za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra.

Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju da dokažu da su preboljeli korona virus, da su negativni na testu ili da su vakcinisani.

U suprotnom će morati u karantin.

Vlada je, takođe, odlučila da će organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih dogadaja i ugostitelji posebnom aplikacijom kontrolisati da li su posjetioci zaštićeni, odnosno da li su vakcinisani, preboljeli kovid ili imaju negativan test.

Zvaničnici svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg vakcinisanja, kako bi se na jesen izbjegao intenzivniji talas zaraza i opterećenje bolničkog sistema.

Leon Cizelj, naučnik sa instituta “Jožef Štefan”, koji za vladu radi projekcije kretanja epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare da je u Sloveniji imunizovano oko 60 odsto ukupnog stanovništva, bilo da su preboljeli virus ili su vakcinisani.

''To je dobra vijest, ali to znači da je još nezaštićeno gotovo 900.000 ljudi, koji će se zaraziti ako s virusom dođu u kontakt'', upozorio je Cizelj.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković