Krčma kod Ace
3956 Objavljeno 29 novembar 2021 Autor: Micro Mreza

Kao država koja je članica Evropske unije, Republika Hrvatska ne dozvoljava unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Evropske unije, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja.

Ipak, u posljednje vrijeme na granici između Hrvatske i BiH su sve rigoroznije kontrole i provjere.

Sve su češći medijski izvještaji o visokim kaznama koje dobijaju građani koji u Hrvatsku preko granice BiH unose mliječne i mesne proizvode. Iako je ta zabrana na snazi od 2013. kada je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji, građani su uprkos upozorenjima carinske uprave RH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH i dalje prilično neinformisani, prenosi BHRT.

Na stranici Uprave za neizravno oporezivanje postoji dio nazvan ''Krenite spremni na put'' s carinskim pravilima svih susjednih država.

"Građani BiH trebaju se upoznati s propisima RH odnosno EU i trebaju znati šta je to što mogu uvesti u RH kako ne bi imali problem s carinskom službom RH", objašnjava Ratko Kovačević, portparol UNOBiH.

Nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.

Sljedeće vrste hrane se mogu unositi u ličnoj prtljazi: hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Ironija u cijeloj ovoj priči je što na temelju posebnih međudržavnih ugovora između EU i ''trećih zemalja'' u Hrvatsku, odnosno EU, možete unijeti do 2 kg mesa s Islanda ili Farskih ostrva, dok iz BiH ne možete.

/BHRT/

Auto Janković