1031 Objavljeno 26 januar 2018 Autor: Dejan Janković

 

Najstariji dnevni list na Balkanu danas slavi 114. rođendan. Davne 1904. godine u Beogradu ga je pokrenuo Vladislav Ribnikar.

Prvi broj „Politike“ štampan je u tiražu od 2 450 primjeraka, a njen najveći zabilježeni tiraž bio je 25. decembra 1973. godine kada je „Politika“ prodata u 634 000 primjeraka.

Jedan od onih koji je najbolje predvidio sudbinu „Politike“  bio je Pera Todorović, srpski novinar i pisac, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke koji je izjavio „Ovaj će list svima našim listovima pojesti panaiju. Sve će sahraniti i nas i naše listove“.

U svojoj dugogodišnjoj istoriji „Politika“ je dva puta prekidala izlaženje, za vrijeme Prvog svjetskog rata od 1914.  do 1919. godine, a drugi put za vrijeme Drugog svjetskog rata od aprila 1941. do oktobra 1944. godine.

„Politika“ još jednom nije izašla pred čitaoce zbog štrajka novinara u ljeto 1992. godine koji su se usprotivili namjeri države da „Politiku“ pretvori u javno preduzeće.

Danas se ovaj list smatra jednim od nacionalnih institucija u Srbiji. Među saradnicima „Politike“ bili su nobelovac Ivo Andrić, srpski pisci i pjesnici Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Desanka Maksimović, Branislav Nušić i mnogi drugi.

„Politika“ danas spada u dnevno- političke novine koje se drže visoko profesionalnih novinarskih standarda, list koji njeguje kulturu dijaloga i slobodu izražavanja. List ima više specijalizovanih redovnih dodataka, a među njima se posebno izdvaja Kulturni dodatak. Njen današnji tiraž je veći od 100 000 primjeraka, a prodaje je u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije.