520 Objavljeno 20 oktobar 2020 Autor: Srna

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas nove mjere za pomoć privredi radi ublažavanja posljedica pandemije, koje, između ostalog, uključuju kraće radno vrijeme i finansijsku podršku za radnike.

Plenković je rekao na konferenciji za novinare da hrvatska Vlada želi da omogući da se proširi opseg poslodavaca na koje se mjere odnose i da je cilj da privredni pad ove godine bude manji od predviđenog.

On kaže da je predviđeno skraćenje radnog vremena na 70 odsto, a do sada je ono iznosilo 50 odsto.

"Osim toga, smanjuje se i potrebna dokumentacija za provođenje mjera, a mjesečna podrška radniku raste na 2.800 kuna /oko 380 evra/, u odnosu na dosadašnjih 2.000 kuna /oko 200 evra/", rekao je Plenković.

On je dodao da se uvodi stepenovanje podrške privrednicima u skladu sa padom prometa, kao i da se širi sektor djelatnosti obuhvaćenih mjerama, koje se sa sada odnose i na povremeni prevoz.

"Mjere važe od 1. oktobra do kraja godine", rekao je Plenković i dodao da ukupan trošak mjera iznosi između 300 i 350 miliona kuna /40 i 47 miliona evra/ i da u budžetu ima dovoljno sredstava za to.

Ministar rada Hrvatske Josip Aladrović rekao je da je stav Vlade da poslodavci koji otpuštaju radnike ne mogu biti korisnici ovih mjera podrške.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.