952 Objavljeno 18 mart 2022 Autor: Zoran Kalinac

Grad Gradiška je po prvi put vodeći partner u realizaciji projekta ''Razvoj kroz Digitalne Inovativne Habove'', zajedno sa gradovima Daruvar i Lipik iz Hrvatske, te sa opštinom Kotor iz Crne Gore.

Glavni cilj projekta je doprinos održivom i konkuretnom ekonomskom i tehnološkom razvoju stvaranjem efikasnog i djelotvornog poslovnog okruženja zasnovanog na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom području Gradiška, Daruvar, Lipik i Kotor.

''Imamo šansu da stvorimo preduslove za mlade ljude i pristupimo digitalizaciji koja je zaista prisutna u cijelom svijetu, a mi ovdje koji smo u jednom dijelu malo zaostali u tim vještinama danas smo u prilici da otvorimo jedan prostor za naše mlade sugrađane koji žele da dođu ovdje i da kroz nove prostorije usavršavaju svoje digitalne vještine'', rekao je novinarima gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Ukupan budžet projekta iznosi 1 487 795,34 evra, a Gradišci je namjenjen iznos od oko 290.000 sa učešćem grada od 15%.

''Ovdje imamo i novu e-platformu gdje naši privrednici mogu da pristupe raznim kursevima i obukama u pravcu digitalizacije naše privrede, a ovo unapređenje će stvoriti manje troškova, odnosno mogućnost da budemo konkurentniji na tržištu Evrope. Moram prije svega da se zahvalim našim parterima iz Hrvatske i Crne Gore i da istaknem da ovo predstavlja veliko iskustvo za Gradišku, odnosno Razvojnu agenciju i Odjeljenje za međunarodne projekte i lokalni ekonomski razvoj. Takođe moramo se zahvaliti Međunarodnoj zajednici koja je prepoznala Gradišku kao proaktivnu lokalnu upravu koja želi da se mjenja i tehnoholški osavremjenjuje, te da prerasta u jedan ''Smart City'', poručio je Adžić.

''Prostor je namjenjen mladim generacijama, IT sektor postaje dominantan i mladi upravo najveću šansu za zaposlenje imaju u ovom sektoru. Smatramo da ovaj projekat može da bude prva odskočna daska u stvaranju mladih kao jakih poslovnih ljudi i ovaj sektor i prostor i oprema koju ćemo da im ponudimo može biti samo za njihovu dobrobit. Stvorili smo prostora za njihov razvoj i usavršavanje, a mi ćemo kao Razvojna agencija uvijek nastojati da kroz naše projektne aktivnosti obezbjedimo još bolje uslove i da pratimo nove trendove i da povezujemo mlade sa ovih prostora'', istakao je direktor Razvojne agencije Gradiška Bogdan Vicanović.

''Uspjeli smo da u vrijeme pandemije koronavirusa iznesemo sve aktivnosti i završimo u zadanim određenim rokovima i preostalo nam je još malo do završnice projekta. Ono što nam slijedi jeste edukacija iz programskih jezika Jave i Python-a gdje danas završava prijava na taj konkurs, a nakon toga slijedi ocjenjivanje od strane komisije koja je imenovana od strane grada i onda ćemo obavjesiti ko su oni koji će proći besplatne sertifikovane edukacije. Velika nam je čast i zadovoljstvo što će se te edukacije održavati u novim prostorijama sa modernom IT opremom i možemo samo da budemo ponosni na cjelokupni projekat'', zaključio je Nemanja Davidović, koordinator projekta.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković