Auto Janković
1006 Objavljeno 21 april 2018 Autor: Micro mreža

Googleov inkubator Area 120 je upravo izdao svoju prvu tvorevinu: mobilnu aplikaciju za učenje kodiranja pod imenom Grasshopper.

Stigla je nova aplikacija iz Googleovog inkubatora Area 120. Grasshopperova (skakavac) misija je naučiti Vas kako kodirati u JavaScriptu kroz velik broj mini igara. Cilj cijelog projekta je učiniti kodiranje zabavnim i pristupačnim čim većem broju ljudi, s obzirom na to da znanje spomenutog programskog jezika iz dana u dan postaje sve traženije.

Jednostavni pristup

Aplikacija korisniku nudi male zadatke i slagalice kroz koje je moguće proći kroz nekoliko minuta. U Grasshoppera se logirate putem Vašeg Google profila, nakon čega dobijete prohod kroz osnovne definicije kodiranja te potom krećete s vježbama. U skladu s Vašim napretkom raste i izazov, što znači da ćete progresivno rješavati sve složenije zadatke.

Aplikacija će Vas čak podsjećati da se vratite učenju – svaki dan ili nekoliko puta sedmično, kako ne biste zaboravili ovo što ste naučili.

Prvo osnove

Grasshopper priču počinje nečime što naziva ‘Osnove’ – funkcije, varijable i stringovi. Svaki put kada vam predstavi nešto novo, dobit ćete nekoliko slagalica za vježbanje. Rani zadatak koji se bavi likovima tražit će da nacrtate francusku zastavu. Pokazat će Vam kako izgleda rješenje i ispod toga prostor u kojem možete tapnuti na blokove koda kako biste složili skriptu koja crta umjesto Vas. Kasnije ćete se baviti animacijama i složenijim funkcijama korištenjem vrlo poznatog D3-ja.

Sve je kao igra

Grasshopper jako dobro zna motivirati korisnika. Za ovo prije svega služe dostignuća slična onima u videoigrama. Ovdje umjesto broja pobijenih neprijatelja imate otključane koncepte, JavaScript keyjeve, kao i dane provedene kodirajući.

Zašto JavaScript?

Iako razvojni tim žurno radi na dodavanju novih lekcija, planiraju se držati samo JavaScripta. Prema opisu aplikacije, ‘JacaScript koristi preko 70 posto profesionalnih developera, a ‘Grasshopper podučava JavaScriptom kako bi objasnio fundamentalne koncepte programiranja koji su isti za skoro sve programske jezike’.

Grasshopper je besplatan, a možete ga skinuti putem Googleovog Play Storea i Appleovog App Storea.

/mreza mira/

Centari civilnih inicijativa