212 Objavljeno 14 februar 2021 Autor: Agencije

Danas, 14. februara je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se u zapadnoj kulturi obilježava i kao Dan zaljubljenih i jedan je od najromantičnijih praznika.

Iako većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalni praznik njegova svrha je iskazivanje ljubavi i pažnje prema onima koje volimo i koji nam puno znače.

Neke od teorija koje govore o postanku Valentinova su da je Valentin bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog tajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među hrišćanima se počeo poštovati kao svetac u 4. vijeku, ali tek je u 15. vijeku povezan s praznikom zaljubljenih što je vjerovatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom februara, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. februara.

Do druge polovine 20. vijeka Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za "potrošačku kulturu".

Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

Uz Majčin dan, Valentinovo je dan kada se kupuje najviše cvijeća.

Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 miliona ruža.

U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko hiljadu ljubavnih pisama za Juliju.

U Americi, čak 15 odsto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative FreedomNo photo description available.

Testing centar Gradiška