431 Objavljeno 22 april 2021 Autor: Srna

Četrnaestogodišnjaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović iz Kostajnice obilježavaju danas na svoj način 76 godina od proboja ustaškog logora Jasenovac - biciklima su krenuli u Donju Gradinu na put dug oko 40 kilometara.

Oni su jutros oko 9.00 časova krenuli biciklima u Donju Gradinu i kažu da su ovo putovanje isplanirali sami.

''Tata i ja smo razgovarali o Jasenovcu i rekao mi je da se 22. aprila obilježava godišnjica proboja jasenovačkih logoraša. Sinula mi je ideja da tog dana sa prijateljima odem biciklom u Donju Gradinu i da tako obilježimo ovaj datum'', priča Rastko.

On je rekao da danas, zbog epidemiološke situacije, idu samo on i Kristijan, a da će iduće godine biti više njihovih vršnjaka na putu za Gradinu.

Dječaci kažu da su o Jasenovcu učili u školi, ali da su im o tome pričali i roditelji.

''To je bio koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu u kome je ubijeno oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma, a ubijeno je i oko 20.000 djece'', naučili su lekciju iz istorije.

Kristijan je rekao da se nisu posebno pripremali za ovaj put, jer treniraju fudbal i neće im biti teško.

Putovanje su započeli ispred jednog od dva spomenika kojima su obilježene dvije masovne grobnice u Kostajnici, u kojima je 1941. godine pokopano oko 2.500 srpskih žrtava.

Isprativši ih, podršku dječacima su dali načelnik opštine Nikola Janjetović i potpredsjednik Skupštine opštine Milan Malinić.

''Ova djeca zaslužuju svaku pohvalu jer daju doprinos njegovanju kulture sjećanja na sve nevine žrtve jasenovačkog logora. Oni opominju svoje vršnjake, ali i nas odrasle da ne smijemo zaboraviti stradanje našeg naroda'', kazao je Janjetović.

On je istakao da su opštinska uprava i on, kao načelnik, opredijeljeni da se dostojno obilježe sva mjesta stradanja iz Drugog svjetskog rata u ovoj lokalnoj zajednici.

''O ovim grobnicama gdje počiva više od 2.500 stradalnika se malo zna u našoj lokalnoj zajednici i šire i to se mora promijeniti, a ova djeca su nam dala primjer'', rekao je Janjetović.

Pred dječacima je dionica, duga četrdesetak kilometara, do Spomen-područja Donja Gradina, gdje će zapaliti svijeće i odati počast jasenovačkim žrtvama.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković