675 Objavljeno 16 maj 2021 Autor: Ljiljana Bugarin

Bolest djeteta, bilo da je prva ili nakon vremena provedenog u vrtiću prilično česta, uvijek je stresna za roditelje koji se trude da na sve načine spriječe ovu pojavu. Iako ponekad može da preraste u ozbiljnu situaciju, sve ovo je sastavni dio građenja imuniteta i način kako vremenom postajemo imuni na bolesti koje smo preležali.

Ipak, roditelji se trude da decu zaštite od svih mogućih negativnih uticaja, ponekad im čineći medveđu uslugu jer što su djeca starija to se teže izbore sa određenim bolestima.

Infektivna mononukleoza

Iako se naziva bolest poljupca, ova virusna infekcija se prenosi kapljično i ukoliko se nađe u kolektivu, može da se proširi vrlo brzo. Kod mlađe djece prolazi bez većih simptoma, uglavnom je praćena temperaturom i malaksalošću, dok kod starije djece može da izazove ozbiljnije probleme. Kako se ljekari uglavnom prvo pozivaju na gripu ili druge virusne infekcije, ponekad prođe neko vrijeme prije no što se zaista utvrdi uzrok simptoma. Glavni vidovi izlječenja su promjena ishrane i unos vitamina kako bi se organizam što prije vratio u normalu i izborio sa napadom ovog virusa.

Šarlah

Vrsta osipne bolesti sa bakterijskom pozadinom, ova bolest se često miješa sa boginjama i roditelji ne umiju da prepoznaju razliku. Nakon preležanih boginja se može javiti te roditelji pomisle da su to i dalje boginje koje se ne moraju posebno liječiti i tretirati. Kako se nalazi u ždrijelu, ova bakterija često može da izazove upalu grla i osipanje u tom predjelu sa izraženim crvenilom oko vrata. Šarlah se liječi antibioticima kako bi se smanjio njegov uticaj i spriječilo dalje širenje koje nastaje kapljičnim putem. Ukoliko dođe do temperature, ona se skida vodeći računa da ne utiče na malaksalost djeteta i ishranu.

Boginje

Iz nekog razloga svi roditelji najviše strepe od boginja i ovo im predstavlja najstresniji period u životu djeteta. Ovčije boginje su zarazna bolest koja se javlja u vidu crvenih tačkica po tijelu koje se šire i zahvataju veliku površinu tijela. Nakon nekog vremena se ispune tečnošću koja se raspršuje ukoliko dijete ima običaj da se zbog svraba češka. Sve ovo ostavlja kraste koje nakon nekog vremena otpadnu i ostavljaju potencijalne ožiljke. U liječenju ovih ranica moge pomoći efikasna krema za ožiljke koja, ukoliko se pravilno nanosi i odmah se počne sa njenim tretmanom, može da ukloni sve promjene na koži nastale usled boginja. Bitno je odreagovati na vrijeme i biti uporan sa mazanjem jer se samo na taj način nakon nekog vremena mogu ukloniti ožiljci.

Zauške

Iako se čini da je ovo bolest koja se ne javlja tako često, ipak postoje slučajevi zbog kojih se roditelji brinu ukoliko primete da su pljuvačne žlijezde kod ušiju djece blago uvećane. Kako ova bolest predstavlja oticanje ovih žlijezda i praćena je temperaturom i bolovima u grlu zbog kojih je smanjen apetit, djeca uglavnom budu izmorena i malaksala te je potrebno odmah odreagovati kako bi se simptomi što prije ublažili i uklonili. Ishrana se bazira na supama i tečnim obrocima kako bi se smanjila napetost prilikom gutanja i omogućilo što lakše hranjenje.

Rubeola

Prije no što je uvedena obavezna vakcinacija protiv ove bolesti, ona se javljala prilično često. S obzirom da se prenosi kapljičnom infekcijom prilikom kašljanja ili govora, ne čudi činjenica da se brzo širila među djecom. Kod djece su simptomi prilično blagi i mogu da se brzo umanje i da se spriječi ozbiljniji napredak ove bolesti. Najteže je izboriti se sa crvenilom koje umije da pravi problem kod djece koja imaju atopijski dermatitis ili osjetljivu kožu te je potrebno obratiti pažnju na kreme koje se koriste ovom prilikom.

Najbitnija stvar kod dječijih bolesti je da roditelji ostanu pribrani i razumni kako bi mogli da svom djetetu pruže najbolju njegu bez panike i nervoze. Djetetu je u tim trenucima potrebno da roditelji odreaguju na vrijeme kako bi se što prije započelo sa terapijom i kako bi se simptomi ublažili. Odvedite djecu na vrijeme kod ljekara i pratite kalendar vakcinacije kako biste spriječili one bolesti koje možete da izbegnete ovim putem.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković