Auto Janković
417 Objavljeno 19 maj 2021 Autor: Micro Mreza

Učenica prvog razreda OŠ ''Jovan Jovanović Zmaj'' Srbac Eva Josipović, iako je po godinama mala, postala je velika humanitarka, jer je i ove godine donirala svoju kosu u sklopu projekta ''Moja kosa-tvoja kosa'' Udruženju ''Srce za djecu oboljelu od raka'', zajedno sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti ''Iskra'' iz Banjaluke.

Eva je prvi put poklonila kosu sa pet godina, jer je čula da postoje djeca kojoj je kosa neophodna, a njoj će dovoljno ostati i porasti, što se i desilo, tako da je i ove godine imala neophodnih 25-30 centimetara dužine za donaciju.

Kosu je tada prvi put ošišala, a ideja je bila njena.

Prilog o prvom Evinom šišanju objavljen je 29. juna prošle godine u emisiji Vikend jutro na RTRS-u.

Inače, najkraća dužina kose koja se može donirati je 25 cm, a sve kraće od toga je neupotrebljivo. Izrada perika je spor i skup posao, a u okviru humanitarne akcije perike izrađuje jedan vlasuljar.

Uzimajući u obziri da je riječ o osjetljivoj kategoriji bolesnika, za izradu se koriste posebni materijali, a uz doniranu kosu prikupljaju se i dodatna sredstva za nabavku drugih materijala koji su neophodni za krajnju izradu perika.

Perike iz radionice Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

''Ovim gestom Eva je uspješno položila važan ispit velikodušnosti i dobročinstva, i zato: Bravo, Eva!'', piše na zvaničnoj stranici opštine Srbac.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa