231 Objavljeno 02 novembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Kada je u pitanju putovanje iz Bosne i Hercegovine na Kosovo, nekada se čini da je lakše otići u Ameriku, nego na Kosovo, zbog brojnih administrativnih komplikacija koje stoje između ove dvije zemlje.

Jednostranim proglašenjem nezavisnosti, Kosovo je upalo u brojne administrativne probleme. I dok su problemi sa Srbijom zamršeni i stanovništvu koje dole živi, sa Bosnom i Hercegovinom je neposredna komunikacija gotovo nemoguća zbog nepriznavanja Kosova od strane BiH, te recipročnih mjera koje je uvela samoproglašena vlada Kosova našoj zemlji.

Svi koji žele sa bh. pasošem putovati na Kosovo, administrativnu granicu ne mogu preći bez vize, a do iste nije lako doći. Procedura dobijanja vize zavisi od brojnih faktora, pa se na vizu čeka i po nekoliko mjeseci. Tu nije kraj problemima, jer državljani BiH po vizu moraju najčešće u Makedoniju-Skoplje, a ponekad vizu mogu dobiti u Zagrebu.

Ništa bolja situacija ne vlada ni sa druge strane, gdje stanovnici samoproglašenog Kosova, sa njihovim pasošem teško dobijaju vizu za ulazak u BiH, što je poprilično udaljilo jedne od drugih. 

Osim vize za ulazak na Kosovo su vam potrebni negativan brzi COVID test, PCR test ili potvrda o prijemu dvije doze vakcine bilo kojeg proizvođača. Pored navedenog da bi ušli na Kosovo vlastitim automobilom trebate posebno auto osiguranje, koje vam izdaju na granici i koje košta 13 evra.

Sam put kroz Kosovo povezan je mrežom autoputeva od Skoplja pa skoro do Peći. Pošto je u izgradnji, autoput je besplatan. Druge saobraćajnice su takođe u izgradnji ali vlada velika gužva u saobraćaju, pogotovo u gradovima, gdje se morate bezobrazno ubacivati ukoliko hoćete da se priključite u saobraćaj.

Što se tiče samih mjera na Kosovu je na snazi policijsku čas od 23 časa do 05 ujutru. Maske su obavezne u zatvorenom prostoru. Dvojezičnost u gradovima omogućava svim stanovnicima buvše Jugoslavije da se lako snađu po pitanju svih stvari.

Ipak, kada je u pitanju situacija unutar samog Kosova, postoji veliki animozitet albanskog stanovništva u odnosu na srpsko. Dok sa druge strane Srbi ne prihvataju institucije samoproglašenog Kosova, pa često dolazi do sukoba na sjeveru Kosova, čemu smo svjedočili prethodnih sedmica. I država Srbija je izuzetno rigorozna kada je Kosovo u pitanju, pa se mnogi nađu u problemu prilikom prelaska na Jarinju, ukoliko nisu ušli na tom mjestu, jer Srbija smatra da ste u njihovu zemlju ušli ilegalno, pa se situacija dodatno komplikuje. Ipak, ukoliko postoji dobra volja graničnog policajca uz pokazivanje lične karte, proći ćete bez većih problema.

Najveći gradovi na Kosovu su glavni grad Priština, koja je i administrativni centar, a pored Prištine koja ima 200 000 stanovnika, oko 100 000 imaju Prizren, Peć i Uroševac. Priroda je prelijepa, a ističu se planine Prokletije i Brezovica, jezero Lićenat, te vodopad Miruša. 

Pravoslavni manastiri na Kosovu

Ono što je posebno zanimljivo na Kosovu su pravoslavni manastiri, koji datiraju iz 13. vijeka. Posebno se ističu manastir Visoki Dečani, koji je sagrađen u periodu između 1326. godine i 1335. Predstavlja zadužbinu kralja Stefana Dečanskog i cara Stefana Dušana, poznatijeg kao Dušan Silni. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem-Spasovdanu, a interesantan je i po stilovima koji se miješaju u samom njegovom izgledu. Ono što je još interesantnije je činjenica da je glavni majstor gradnje bio fra Vita iz Kotora, inače franjevac.

Ovaj manastir je od 2004. godine upisan na svjetsku baštinu UNESCO-a, a prema riječima monaha granatiran je nekoliko puta. Trenutno je pod zaštitom vojske KFOR-a, koju čine italijanski i hrvatski vojinici.

Manastir Pećka patrijaršija je skup crkava na domaku Peći, kraj Pećke Bistrice (rijeka), a na ulazu u Rugovsku klisuru. Pećka patrijaršija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. U njoj se vijekovima nalazilo sjedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Početak gradnje veže se za 1219. godinu, kada je sagrađena prva crkva. Najezdom Turaka, Pećka patrijaršija je prestala s radom, da bi je Makarije Sokolović obnovio 1557. godine. Danas je ona ženski manastir neizmjerne vrijednosti.

Bogorodica Ljeviška je srpska pravoslavna crkva iz 12. vijeka u gradu Prizrenu na Kosovu. Jedna je od srednjovjekovnih srpskih spomenika na Kosovu koji su pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska baština.

Manastir Gračanica je manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu s crkvom posvećenom Navještenju. Manastir se nalazi u mjestu Gračanica, 5 km od Prištine. Godine 2004. dospio je na UNESCO-ov popis mjesta Svjetske baštine u Europi pod nazivom Srednjovjekovni spomenici na Kosovu (skupa s manastirom Visoki Dečani, crkvom Gospe Ljeviške i Pećkom patrijarhijom), a 13. jula 2006. godine dolazi na popis ugroženih mjesta svjetske baštine.

Pored nabrojanih, brojne crkve, manastiri i spomenici srpske kulture su i dalje na teritoriji Kosova, neki devastirani, a neki pod zaštitom kosovske policije ili KFOR-a.

Uprkos administrativnim barijerama, Kosovo je u svakom smislu prelijepo, pa su zavrzlama oko odlaska i dolaska ništa u odnosu na ono što možete vidjeti i posjetiti.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković