256 Objavljeno 19 jul 2022 Autor: Bojan Trgić

Banjalučko udruženje "Centar modernih znanja" organizuje učešće osuđenih lica iz KPZ Banja Luka na Svjetskom prvenstvu zatvorenika u šahu, koje se održava on line 13. i 14.10.2022, u okviru Međunarodnog dana edukacije u zatvorima. 

U organizaciji takmičenja učestvuje i Centar za unapređenje i razvoj šaha "GAMBIT" iz Banja Luke, najuspješniji šahovski klub u Bosni i Hercegovini, koji vodi Nemanja Šipka najmlađi šahovski arbitar sa međunarodnom titulom Svjetske šahovske organizacije (FIDE) u BiH. Treneri ovog šahovskog kluba će pripremati osuđena lica za svjetsko prvenstvo u šahu, zajedno sa predstavnicima Centra modernih znanja. Cilj Interkontinentalnog online prvenstva u šahu za zatvorenike je popularizacija šaha kao efikasnog sredstva za reintegraciju zatvorenika u društvo.

Upravno tijelo Interkontinentalnog online šahovskog prvenstva za zatvorenike je Međunarodna šahovska federacije (FIDE). Interkontinentalno online šahovsko prvenstvo za zatvorenike organiziraju FIDE i okrug Cook (Chicago, IL, SAD). Organizator turnira je Mikhail Korenman, šerif okruga Cook, FIDE IO, a direktor turnira: Nebojša Baralić, FIDE IA, IO.

Pored što uspješnije reintegracije zatvorenika kroz šah kao sportsku aktivnost, ovaj događaj će svakako imati i pozitivan uticaj kako na popularizaciju šaha u zatvorima kao vida organizovanja slobodnog vremena, tako i prezentovanja Republike Srpske i BiH u svijetu.

“Cilj nam je da ove godine uspješno učestvujemo sa jednom ekipom iz KPZ Banja Luka, a da narednih godina uz stečena iskustva prijavimo ekipu sa više takmičara iz svih kazneno – popravnih ustanova u Republici Srpskoj kao i žensku ekipu i ekipu maloljetnika.”, izjavio je prof.dr Nebojša Macanović, Predsjednik Centra modernih znanja.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković