172 Objavljeno 06 maj 2020 Autor: Duško Mrkonjić

Danas je četvrtak, 07. maj, 128. dan 2020. Do kraja godine ima 238 dana.

351. - Prilikom dolaska u Antiohiju, Jevreji digli pobunu  portiv Konstatina Gala.

1487. - Započela opsada Malage.

1664. - Luj XIV započeo gradnju Versajske palate.

1685. - Otomanske snage u bici kod Vrtijeljka potukli venecijansku vojsku i crnogorske hajduke, pri čemu je ubijen hajduk Bajo Pivljanin.

1840. - Rođen Petar Iljič Čajkovski, ruski kompozitor, učitelj i predstavnik ''Ruske petorke''. Najpoznatija djela: baleti ''Labudovo jezero'', ''Krcko Oraščić'', opere ''Evgenije Onjegin'', ''Orlenanska djevojka'' i drugo , među kojima i ''Slovenski marš'' koji je napisao zbog dešavanja na Balkanu, tačnije Srpsko-turskog rata.

1982. - U Kumrovcu, rođen Josip Broz, poznatiji kao Tito ili Walter, bivši doživotni predsjednik SFRJ, vođa porketa oslobođenja u II svjetskom ratu. Zbog slabog finansijskog stanja završio svega 4 razreda škole, što se znatno odrazilo na njegov pravopis, ali je prema tvrdnjama njegovog ličnog biografa pored srpsko-hravtskog, poznavao i ruski, njemački, češki, slovenački i da je pomalo 'baratao' sa engleskim i francuskim. U I svjetskom ratu, bio je pripadnik Austrougarske vojske i kao takav poslat je na zadatak u istočnu Galiciju (Ukrajina). Pri jednoj od akcija u kojoj je sudjelovao, biva ranjen i uhvaćen od strane Rusa, koji ga vode u bolnicu, koja se nalazila u sklopu manastira Uspenja Presvete Bogorodice, gdje se kasnije oporavio. Nakon toga, u vozu sa ostalim ratnim zarobljenicima dolazi u Omsk, gdje upoznaje, kasnije će se ispostaviti svoju prvu ženu Pelagiju Belousovu. Pred sam kraj 1920. godine, vraća se u Kraljevinu SHS, gdje se uključuje u Komunističku partiju Jugoslavije i postaje aktivan član. U februaru 1928. godine učestvuje na glavnoj konferencije KPJ-u, kao jedan od 32. delegata hravtskog ogranka KPJ-a, nakon čega postaje novi sekretar CK-a. Više puta, u tadašnjoj Jugoslaviji bio zatvaran i oslobađan. 1936. godine drugi put se ženi sa Johanom Kenih, koja je koristila ime Lucija Bauer, ali ovaj brak nije dugo trajao, jer ju Staljinov NKVD streljao 1937. godine. U Moskvi, dobija kodno ime Walter. U avgustu 1937. godine proglašen je za generalnog sekretara KPJ. 1941. godine nakon kapitulacije kraljevine Jugoslavije, osniva Vojni komitet pri CK KPJ-a, kao odgovor na formiranje nacističke NDH. Tokom 1941. godine više od dva puta se susreo sa Dražom Mihajlović, s kojim nije sklopio nikakav veći sporazum, mada su se usaglasili sa nekim manjim pitanjima. Bio učesnik bitke na Neretvi i Sutjesci, a iste godine na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, u Jajcu, donio odluku o zabrani uslaska kralja Petra II Karađorđevića u Jugoslaviju. Tokom vladavine, proširio Jugoslaviju na Istru, Dalmaciju, dijelove Slovenije. 1948. godine, dolazi do raskola sa Staljinom, koji je više puta probao likvidirati Tita, ali bezuspješno. Zajedno sa predsjednicima Egipta, Indonezije, Indije i Gane, na konferenciji u Beogradu osnivaju Pokret nesvrstanih, gdje postaje prvi generalni sekretar ove organizacije. Tokom svoje vladavine, kako on tako i njegovi komunisti likvidirali su više hiljada nevinih ljudi, a takođe su osnovali i zatvor ''Goli otok'' za političke neistomišljenike i disidente. U Medicinskom centru u Ljubljani umire 4. maja 1980. godine u 15:05, od gangrene. Sledećeg dana, u Plavom vozu, posmrtni ostaci Tita, prevezeni su u Beograd, gdje je kasnije sahranjen 8. maja u ''Kući cvijeća''. Na sahrani je prisustvovalo preko 700.000 ljudi i 209 delegacija.

1895. - Aleksandar Stepanovič Popov, predstavio Ruskom fizičko-hemijskom društvu u Petrogradu svoj izum, ''Detektor munje-primitivni radio prijemnik''. Ovaj dan se u pojedinim djelovima  Sovjetskog saveza ovaj dan se slavio kao Dan radija.

1920. - Tokom Kijevske ofanzive, poljska vojska potpomognuta ukrajinskim pobunjenicima ušla u Kijev. Mjesec dana nakon osvjanja Kijeve od strane poljaka, Sovjeti vratili Kijev.

1946. - Osnovana jedna od najvećih svjetskih telekomunikaciono-inžinjerskih kompanija Sony.

1960. - Sovjetski lider Nikita Hruščov obratio se javnosti s riječima da drže špijunskog pilota aviona U-2, Garija Paversa.

1986. - U Gradišci rođen Zlatko Janjić, bosanskohercegovački fudbaler, koji je nastupao za više klubova u Njemačkoj i Poljskoj, među kojima je i Arminia Bielefeld.

1998. - Mercedes-Benz kupio kompaniju Chrysler za 40 milijardi američkih dolara i osnovali kompaniju DaimlerChrysler i postao najveća fabrika automobile u istoriji.

1999. - Papa Jovan Pavao II posjetio Rumuniju, prvi put u istoriji da je papa posjetio neku većinski pravoslavnu zemlju od velike šizme.

1999. - Tokom NATO agresije, aviona NATO-a pogodili kinesku ambasadu i pri tome ubili 3 i ranili preko 20 kineskih državljana.

2000. - Vladimir Vladimirovič Putin inaugurisan za predsjednika Ruske Federacije.

2016. - U Banjaluci otvorena obnovljena džamja Ferhadija.