931 Objavljeno 21 maj 2020 Autor: Duško Mrkonjić

Danas je petak, 22. maj, 143. dan 2020. Do kraja godine ima 223 dana.

337. - Umro Konstantin I Veliki, rimski car. Prvi car koji je stao progonu hrišćana i prvi koji je primio hrišćanstvo. Inače, rođen je u Naisu, u blizini današnjeg Niša.

1176. - Asasini pokušali izvrišiti atentat na Saladina u Alepu, koji je inače bio prvi sultan Egipta i Sirije i osvnivač dinastije Ajubid.

1254. - Srpski car Stefan Uroš I i Venecija potpisali mirovni sporazum.

1370. - Izvršen masakr nad briselskim Jevrejima. U ovom masakru ubijeno je više stotina Jevreja, a ostatak jevrejske zajednice protjeran iz Belgije.

1455. - Počeo tridesetogodišnji rat, poznatiji kao ''Rat Ruža'', između dinastija Lankaster i Jork.

1762. - Mirovnim sporazumom u Hamburgu, završen sedmogodišnji rat između Pruske i Švedske.

1762. - Svečano otovorena fontana Trevi u Rimu, Italija.

1848. - Ropstvo ukinuto na Martiniku.

1885. - U 83. godini u Parizu preminuo Viktor Igo, francuski književnik.

1939. - Potpisan Čelični pakt između Njemačke i Italije.

1943. - Staljin raspustio Komiternu, što se smatra gestom dobre volje Staljina prema zapadnim partnerima. Inače, do zatvaranja Komiterne održano je sedam kongresa, na kojoj su učestvovali mnogi jugoslovenski revolucionari i političari, među kojima je bio i sam Tito. Ovde valja napomenuti i zločine koja je ista radila, naročito Staljinov NKVD, pri čemu su ubijeni mnogi revolucionari, pa tako i oni jugoslovenski, uglavnom pod izgovorom ''slabe odanosti komunizmu'' ili kao ''špijuni''.

1946. - Rođen Petar Božović, srpski i jugoslovenski glumac.

1960. - U snažnom zemljotresu 9.5 stepeni Richterove skale, koji je pogodio Čile, poginulo više hiljada ljudi.

1967. - U požaru koji je pogodio Brisel, život izgubile 323 osobe.

1972. - Cejlon postao republika u okviru Britanskog komonvelta i pri tome promjenio ime u Šri Lanka.

1990. - Sjeverni i Južni Jemen se ujedinili u Republiku Jemen.

1992. - BiH, Hrvatska i Slovenija primljene u Ujedinjene nacije.

1997. - Prilikom desetočasovne posjete rodnoj zemlji , Poljskoj, papu Jovana Pavla II pozdravilo preko pola miliona Poljaka.

1987. - U Beogradu , rođen Novak ''Nole'' Đoković, srpski teniser , trenutno najbolji teniser današnjice koji zauzima 1. mjesto na ATP listi sa ukupno 79 osovjenih turnira i ukupnim skorom od 911 pobjeda  i 187 poraza.

2016. - U Gradišci nakon kraće bolesti, u 78.godini umro je Velimir Sombolac, fudbaler i fudbalski radnik. Tokom svoje karijere nastupao je banjalučki Borac, beogradski Partizan, Olimpiju iz Ljubljane i Orijent iz Rijeke. Sa Partizanom četiri puta osvojio prvenstvo Jugoslavije. Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, sa reprezentacijom Jugoslavije.

2016. - Umro Velimir Bata Živojinović, srpski i jugoslovenski glumac. Uglavnom je glumio u partizanskim ratnim filmovima vezanima za II svjetski rat, među kojima su i ''Kozara'' kao ''Šorga'',''Bitka na Neretvi'' kao '' Komadant Stole'', ''Valter brani Sarajevo'' kao '' Valter'' ,''Lepa sela lepo gore'' kao ''Kapetan Gvozden'',''Žikina dinastaina'' kao ''Doktor Nedeljković'' i  mnogi drugi. Pored filma, mogli smo ga gledati i u mnogim serijama kao što su ''Bolji život'' kao ''Aleksandar Kostć Macola'',''Srećni ljudi'' kao ''Aranđel Golubović'',''Porodično blago'' kao ''Majstor Kreka''.

2017. - Na koncertu Ariane Grande u Mančesteru, u napadu islamskih ekstremista poginulo 23 ljudi, uključujući i samog napadača Salmana Ramadana Abedia.

Arcadia company