289 Objavljeno 24 jul 2020 Autor: Micro Mreza

Mnogi građani u BiH i dalje su u nedoumici kako ovog ljeta iskoristiti godišnji odmor.

I dok sa bh. pasošem nisu u mogućnosti otići na ljetovanje u Hrvatsku i Crnu Goru, mnogi su ovaj period iskoristili za odlazak na domaće more. Ovaj gradić po prvi put ove godine bilježi i značajan porast turista iz BiH i Srbije, što ranije nije bio slučaj. Ekipa ''Micro mreže'' uvjerila se u sve ljepote bh. grada na jadranskoj obali.

Ono što svakako najviše interesuje sve domaće turiste jesu cijene, koje se ipak za razliku od prethodnih godina razlikuju. Naprimjer smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice košta 100 KM po danu, po osobi (dakle za dvoje dan 200 KM), dok recimo apartmanski smještaj možete pronaći i za 60 KM po danu za dvije osobe. 

Za cijene ležaljki i suncobrana koje se plaćaju po 6 KM, saznali smo od novinara Almira Terzića.

Takođe kada je riječ o cijenema hrane i pića, razlikuju se od mjesta do mjesta. Ono u šta smo se mi uvjerili, kafa se kreće od 2,00 do 3,00 KM, dok recimo u kafe piceriji u centru Neuma pivo od 0,5l košta 0,80 evra.

Još izdvajamo:

- Sendvič (1,60 - 2,70e)

- Pica (3,70 - 15,00e)

- Hamburger (2,20e)

- Ćevapi (2,20 - 5,30e)

- Omlet (2,70e)

Put do Neuma iz sjeverozapadnih krajeva Srpske je solidan, međutim na samom ulasku kod mjesta Svitava put je krivudav, a dug je oko pedesetak kilometara.

Ova dionica je izgrađena još 70-tih godina prošlog vijeka, a proteže se kroz brda, na nekim mjestima je širok samo 2,5 metara. Međutim, kako kažu mještani renoviranje ovog puta započeto je prije par godina i na jednom djelu je dobio potpuno novo ruho.

Na plažama, i pored velikog interesa, ima dovoljno mjesta. Za one koji ne vole gužvu dostupno je i nekoliko manjih plaža koje nisu u samom gradu. Nešto veće gužve zabilježene su i na saobraćajnicama prema gradu, ali većih zadržavanja nema.