102 Objavljeno 01 avgust 2020 Autor: Marijana Vukmirica

Naša ekipa je danas posjetila kupalište u naselju Srpske Toplice nekadašnji Gornji Šeher gdje se nalazi nekoliko termalnih banja u kojima možete da se banjate i uživate potpuno besplatno. Inače ovo naselje predstavlja najstarije naselje iz kojeg je nastala današnja Banjaluka.

Sunčan dan, vrućina, sparina,...osvježenje smo našli na kupalištu u Srpskim Toplicama kao i mnogi drugi Banjalučani. Plaža u tom gradskom naselju ima puno, i onih ravnih idealnih za sunčanje, ali i onih kamenitih, tu su i klupe, nekoliko kafića, sve što je potrebno za odmor. Ali ono što je posebno za ovo gradsko kupalište jesu izvori sa toplom vodom. Iako nije naučno potvrđeno, mještani vjeruju kako ova voda liječi reumu, kožna i srčana oboljenja.

Glavna atrakcija ovog područja jeste plaža Vrućica gdje postoji nekoliko termalnih banja u kojima uživaju svi, i najmlađi i najstariji. Najveća temperatura u jednoj od banja dostiže 36 stepeni, tako da je pogodna i za banjanje u hladnijim danima. Plaža Vrućica se nalazi u podnožju popularnog gradskog izletišta Banj brdo, što predstavlja udaljenost od oko pet kilometara od centra grada. Na ovoj plaži se miješa topla voda izvora sa hladnom vodom Vrbasa.  Proglašena je botaničkim vrtom zbog endemske biljne vrste vilina vlas. Nalazi se pet banja, od kojih su tri proglašene nacionalnim spomenicima, banja Direklija, Kraljičina banja i mjesto i ostaci banje Šugavice te najstarija kuća i banja Šeranić, izgrađena 1580 godine. Banja Direklija je dobila ime po kamenom rimskom “direku” odnosno stubu koji je služio kao putokaz. Kraljičina banja – ilidža je ime dobila po legendi da su se u njoj kupale kraljice. Mnogi smatraju da je Banjaluka i dobila ime zbog velikog broja termalnih izvora.

Vrbas kao i sve planinske rijeke jeste veoma hladan, tako da nema mnogo kupača u rijeci, ovdje je većina zbog banja i banjanja, ali i uživanja u prelijepom pogledu gdje god da se osvrnete.

Ono što je takođe zanimljivo jeste i da se na izvoru jedne od banja nalazi endemska biljna vrsta vilina vlas, koja raste na samo nekoliko drugih lokaliteta u cijeloj Bosni i Hercegovini.U pitanju je vrsta paprati koja raste na izvorištima termalne banjske vode.

Vilina vlas liči na vlas ženske kose i ima srcolike listove. Kako i samo ime kaže vezuje se za vile i njihove vlasi kose. Legenda kaže da su vile kupajući se u banjama, ostavljale u vodi vlasi svoje duge crne kose kako bi začarale mladiće koji su ih krišom posmatrali i divili se njihovoj ljepoti. Vilina vlas je svojom ljepotom začarala nas.

Cijelo ovo područje definitivno predstavlja jednu od najljepših atrakcija grada Banjaluke. Što je najbolje, nalazi se na dohvat ruke, a uživanje u izvorima tople vode je besplatno.