1036 Objavljeno 02 avgust 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Organska proizvodnja sa sobom nosi niz ograničenja, težak rad i ulaganje, ali i kvalitet na tržištu. Kada je konkretno reč o organskom mesu postoji veliki broj razloga zašto je ono bolje za ishranu ljudi od mesa dobijenog u konvencionalnoj proizvodnji. Mi smo za vas izdvojili pet razloga.

  1. Organsko meso je zdravije

Organsko meso ima veću biološku i nutritivnu vrijednost koja se sastoji u povećanom sadržaju vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, a naročito omega 3 masnih kiselina i antioksidanasa.

Iz tog razloga upotreba organskog mesa u ishrani je veoma značajna. Prije svega se preporučuje djeci i trudnicama. Organsko meso ne sadrži aditive, hormone, konzervanse, emulgatore, veštačke boje, arome i pojačivače ukusa.

  1. Organsko meso je bezbjednije

Organska proizvodnja obično zahtijeva poštovanje strogih zakonskih propisa i obavezno se kontroliše od stane ovlašćenih sertifikovanih organizacija ne smije da sadrži hormone, pesticide, teške metale i aditive.

U ishrani stoke obično se koristi hrana koja je proizvedena na njivama bez upotrebe pesticida, hormona i mineralnih đubriva, a strogo se zabranjuje i upotreba antibiotika i drugih ljekova u njihovom liječenju. Najveća prednost organski uzgojene stoke jeste kvalitetna ishrana koja mora biti organskog porijekla..

  1. Nema genetske modifikacije

Genetski modifikovani organizmi i njihovi proizvodi apsulutno su zabranjeni u organskoj proizvodnji i ishrani stoke. Ova činjenica je garancija da je meso uzjojeno na organskim principimamnogo i zdravije i ukusnije.

  1. Organsko meso je ukusnije

Organsko meso ima karakterističan ukus, miris i boju, za koji često kažemo da je zaboravljeni ukus namirnica sa sela, prije svega zbog upotrebe svježe organske trave u ishrani goveda bez upotrebe koncetrata.

  1. Dobrobit životinja i biodiverzitet

Zbog napredovanja životinja, organski standardi insistiraju na tome da životinje moraju imati dovoljno prostora za ispašu i svežjeg vazduha kako bi se razvijale, pri čemu se garantuje sloboda u tom procesu. Organske farme i njihovi zaštitni pojasevi predstavljaju utočište za divlje životinje i domove pčelama, pticima i leptirima. Utvrđeno je da je na organskim farmama biljni i životinjski svijet, kao i svijet insekata veći i do 50%, što pozitivno utiče na biodiverzitet..

 

Auto Janković